Güncelleme Tarihi:
Alman FDP partisi üyesi olan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Silvana Koch-Mehrin, "Hamburger Abendblatt" gazetesine yaptığı açıklamada, AP bünyesinde çeşitli köken, din ve farklı cinsiyetlerden insanların yönetim kademelerinde görev yapması için bir girişim başlatıldığına işaret ederek, "Kamu kuruluşlarında göçmenlere yönelik kota uygulaması Almanya’ya daha fazla vasıflı yabancının gelmesine katkı sağlayacaktır" dedi.
İkramiye teklifi olumlu
AP bünyesinde kendi tavsiyesi üzerine kota uygulamasının da olacağını belirten Koch-Mehrin, FDP’li Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Rainer Brüderle’nin, vasıflı yabancılara bir çeşit "hoşgeldin ikramiyesi" verilmesi önerisini de olumlu bulduğunu ifade etti. Almanya’nın vasıflı yabancılara ihtiyaç duyduğunu ve uluslararası rekabette başarılı olabilmesi için vasıflı insanlara kapılarını açması gerektiğini kaydeden Koch-Mehrin, vasıflı yabancıların ülkeye çekilebilmesi için bürokrasi ve vergi alanında kolaylıklar getirilebileceğini söyledi. CDU'lu Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Uwe Schünemann da "Der Spiegel" dergisine yaptığı açıklamada, "Vasıflı yabancıların Almanya’ya gelmesini istiyorsak, bu insanları kabul etme şartlarımızı büyük ölçüde düzeltmemiz lazım" şeklinde görüş belirtti.
Tersine göç önlenmeli
CDU’lu Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Markus Ulbig de Saksonya eyaletindeki demografik gelişmenin diğer eyaletlere göre çok daha olumsuz olduğuna dikkati çekerek, 10 yıla kadar eyaletteki yaklaşık her 3 kişiden birinin 65 yaşın üzerinde olacağını söyledi. Ulbig, bu gerçeklere bakıldığında vasıflı işgücü göçünün kaçınılmaz olduğunun görüldüğünü kaydetti. Öte yandan, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un da iki Almanya’nın birleşme günü olan 3 Ekim’de yapacağı konuşmada ağırlıklı olarak göç ve uyum konularına yer vereceği bildirildi.Wulff için, vasıflı Almanların diğer ülkelere göç etmesinin önlenmesinin önemli olduğu, Wulff’un ayrıca, göçmen çocuklara daha iyi eğitim imkanı verilmesi için çaba harcamak istediği belirtildi.