ANUGA yarın başlıyor

Güncelleme Tarihi:

ANUGA yarın başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 13:11

Sektördeki üreticileri, toptancıları, ithalatçı ve ihracatçıları buluşturan dünyanın en büyük gıda fuarı ANUGA, yarın Almanya’nın Köln kentinde başlıyor.

Haberin Devamı

14 Ekim’e kadar açık kalacak fuara, 288’i Türkiye’den, 14’ü Almanya’dan, 302 Türk şirketi de katılıyor.

ANUGA yarın başlıyor


Yıllardan beri katılımcı sayısı açısından, ülkeler bazında ilk beşte yer alan Türkiye, 2013’deki son ANUGA’ya 239 şirketle katılmıştı.
İki yılda bir düzenlenen fuara bu yılki katılım sayısı 2013’e göre yüzde 27’lik artış gösterdi.

ANUGA yarın başlıyor


PROF. Dr. Faruk Şen’in başında bulunduğu TAVAK, fuar öncesi, Avrupa ve Almanya’daki Türk gıda sektörünün nasıl ortaya çıktığını, geçmişini ve bugünkü durumunu araştırdı. TAVAK araştırmasına göre Avrupa ve Almanya’ya 1960’lı yıllarda başlayan Türk göçü, zamanla Türk gıda sektörünün de ortaya çıkmasına yol açtı. Avrupa’ya ilk Türk gıda ürünleri, bavullarla getirildi. Avrupa’daki Türk nüfusunun artmasıyla birlikte bavullar yetmez oldu. Bunun sonucunda Türk bakkalları, marketleri, lokantaları, toptancıları, ithalatçıları, üreticileri ortaya çıkmaya başladı. Aradan geçen zamanda Avrupa ve Almanya’da, dev bir Türk gıda sektörü oluştu.



TAVAK’ın verilerine göre bugün Almanya’da 82 bin 400 Türk işveren bulunuyor. Türk işletmelerin gıda sektöründeki payı yüzde 45.1... Bu şirketlerin yıllık ciroları 46.1 milyar Euro’yu, yatırımları 11 milyar Euro’yu aştı.

Türk işletmelerinde çalışanların sayısı 395 bin kişiyi buluyor. Yani gıda sektöründe çalışanların yüzde 43’ü, Türk işletmelerinde çalışıyor.

ANUGA yarın başlıyor



Göçün üzerinden 55 yıl geçmesine rağmen Türkler, gıda maddelerini büyük oranda anavatandan getiriyor veya Türk ürünü olarak Almanya’da üretiyor. Avrupa’daki Türklere büyük ölçüde Türk toptancılar mal satıyor.

ANUGA yarın başlıyor



Türk işletmelerinin sürekli büyüyen ve gelişen bir seyir izlediklerini vurgulayan Prof. Dr. Faruk Şen, “Günümüzde gıda sektöründe faaliyet gösteren Türk girişimciler etnik sınırları aşıp, tüm pazara hitap edebilen konuma ulaşmışlardır. Bu değişim sadece hitap edilen pazar, üretilen veya pazarlanan ürün ve de sektörde faaliyet gösteren işadamı sayısında değil, örgütlenme alanında da göze çarpıyor. Özellikle Avrupa’daki Türk nüfusunun yüzde 60’ından fazlasının yaşadığı Almanya’da bu alanda son yıllarda önemli gelişmeler kaydedildi. Politik, kültürel, sportif ve dini alanlarda faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütlerine, son yıllarda Türk işadamlarının kurdukları örgütlenmeler eklenmiş bulunmaktadır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!