Güncelleme Tarihi:
Türkiye 278 firma ile fuarda 5. sırada yer alıyor. ANUGA'da Almanya 769, İtalya 993, İspanya 485 ve Çin 432 firma ile temsil ediliyor. İki yılda bir düzenlenen ANUGA Fuarı'nda gıda firmaları yeni ürünlerini tanıtma ve yeni iş bağlantıları kurma şansı yakalıyorlar.
İTO 230 FİRMA İLE KATILIYOR
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ANUGA'ya 230 firma ile katılıyor. İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu fuarın Türk firmaları açısından verimli geçmesi temennisinde bulundu. Dursun Topçu, ANUGA'ya gelirken özellikle peynirlerin Avrupa Birliği'ne (AB) girişi konusunda sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. Topçu, Türkiye'de dövizdeki oynaklığın ihracatçıları zor durumda bıraktığına dikkati çekti.
İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu şunları söyledi: “Türkiye fuara güçlü bir katılım sağlıyor. Katılım sayısı açısından 5. sıradayız. Türkiye'deki gıda üreticilerinin son senelerde sağladığı gelişme çok önemli. Avrupa'da artık ciddi bir potansiyel buluyor Türk firmaları. ANUGA'da bunun en önemli pazar sunucusu şeklinde. Üreticilerimiz inşallah güzel neticelerle geri dönerler.”
PEYNİRLERİN GİRİŞİNDE SIKINTI YAŞANDI
Sorumuz üzerine peynirlerin Almanya'ya getirilmesi konusundaki sıkıntıyı anlatan Dursun Topçu, “Sergilemek için peynirlerin getirilişi konusunda bize öyle zorluklar çıkardılar ki, inanılmaz. Şurada sergilemek maksadıyla bile ürünlerimizi koymakta sıkıntı çekiyoruz. Bizce Türkiye'deki üretimin standardı son derece yükseldi. Fakat kendilerine göre öyle bir standartlar oluşturuyorlar ki, Türk ürünlerinin buralara girmesini engellemek için uğraşıyor Avrupa Birliği. Biz de kendi standartlarımızı bunların istediği seviyelere çıkartarak bu sıkıntıları aşacağımızı ümit ediyorum ben” diye konuştu.
“KUR REKABETÇİ DEĞİL, ÖNGÖRÜLEMEZ KUR HALİNE GELDİ”
Türkiye'de döviz fiyatlarındaki oynaklığın ihracatçıları olumsuz etkilediğine değinen Dursun Topçu, “Oynaklıktan ötürü üretici sattığı malın fiyatını yapamıyor. Son iki ay içinde Türk parasının değer kaybı yüzde 10-15'ler seviyesinde. Düşünün seçimden sonra ne olacak, bu geri mi gidecek artacak mı? Ben şu ürünü satarken hangi fiyatı vereceğim? Alıcı da tabii size diyor ki, 'Türk parasının değeri düştü, fiyatları düşür.' Ama bu sefer o parayı tahsil ettiği andaki kur ne olacak? Tabii son derece ciddi etkenler. Yani rekabetçi kur diyoruz ama rekabetçi kurun sağlanması birden bire aşırı zıplamalar, aşırı inişlerle olmaz. Şuan ki kur rekabetçilikten ziyade, bir öngörülemez kur haline geldi. İnşallah istikrar seçimden sonra Türkiye'ye gelirse bunların aşılacağına ben inanıyorum” dedi.
ALMAN SÜT ÜRETİCİLERİ HÜKÜMETİ PROTESTO ETTİ
ANUGA Fuarı'nın başladığı saatlerde Alman çiftçiler süt fiyatlarının düşüklüğünü protesto ettiler. Hükümeti eleştiren çiftçiler traktörlerle fuar alanına girişleri kapattılar. Süt üreticilerinin eylemi yaklaşık iki saat sürdü.