Anneye hakaret mahkemeden döndü

Güncelleme Tarihi:

Anneye hakaret mahkemeden döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 10:29

Tartıştığı Türk’ün annesine küfreden ve özür dileyeceği yerde “Türkler annelerine küfreder. Bu onların kültüründe vardır” diyerek savunma hazırlayan Alman avukatın ithamı, mahkemeden döndü.

Haberin Devamı

Almanya Bergheim’da yaşayan İsmet Yazıcı, annesine küfreden avukat Victor B.’den davacı oldu. Ancak savcılık, avukatın, ‘Anneye sövmek Türk kültüründe aşağılama veya onur kırcı bir davranış değil, bu kültürlerinin bir parçasıdır” savunmasını kabul ederek dayanarak dava açmadı.

İşin peşini bırakmayan Yazıcı, konuyu NRW Eyaleti Adalet Bakanlığı’na taşıdı. Önce dava açmayı reddeden savcı, bu kez davayı açmak zorunda kaldı. Köln Eyaleti İş Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasında yargıç, davalı avukatın “Türkler annelerine küfreder, bu kültürlerinin bir parçasıdır’ ithamının, Türk kültürüne ve Türk halkına hakaret olduğuna karar verdi. Mahkeme, Alman avukatın ithamlarını sürdürülmesi durumunda, her tekrar için 4’er bin Euro para cezası verilmesine hükmetti.

Savcı da aynı kanaatte

Kişisel bir sorun nedeniyle mahkemelik olduğu avukat Victor B. ile Köln İş Mahkemesi’ndeki duruşma sonrası tartıştıklarını belirten İsmet Yazıcı yaşadıklarını şöyle anlattı: “Avukat B. ölen anneme küfretti. Şoke oldum ve yapılan bu hakareti hazmedemeyip savcılığa suç duyurusunda bulundum. Şikayeti değerlendiren kadın savcı, avukatın savunmasını istedi. Avukat yazılı gönderdiği savunmada, Türk kültüründe annelere küfretmenin onur kırıcı bir davranış olarak görülmediğini belirtti. Savcı kadın ise bu ithama dayanarak dava açmayı reddetti. Bu durum karşısında şaşkınlığım ve üzüntüm daha da arttı.”

Ulusal mesele diye baktım

Avukat ve savcının olayı Türk kültürüyle bağdaştırmaları üzerine davaya kişisel bir mesele değil, ulusal bir boyuttan baktığını söyleyen Yazıcı, konuyu ancak NRW Adalet Bakanlığı’na bildirdikten sonra davanın görülebildiğini anlattı. Yazıcı, “Amacım Türklerle ilgili bu tür aşağılayıcı ifadelerin veya düşüncelerin rahatlıkla söylenmesini engellemekti. Alman Adaleti kendi temsilcilerinin de bu hassasiyete uymaları konusunda bana göre örnek bir karar aldı. Şimdi çok mutluyum” dedi.

Erdoğan ve Gül’e yazdı

ALMANYA’da 1972 yılından bu yana yaşayan muhasebeci İsmet Yazıcı, konuyla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de birer mektup yazdığını söyledi. Mektubunda, “Almanlar bizi böyle tanıyor, annelerimize küfrettiğimizi, bunu normal karşıladığımızı belirtip bize hakaret ediyorlar. Bunun böyle olmadığını sizler Almanlara anlatır mısınız” ifadelerini kullanan Yazıcı, mektuplarına henüz bir cevap alamadığını da kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!