Anne adaylarının yemesi gereken en önemli besinler

Güncelleme Tarihi:

Anne adaylarının yemesi gereken en önemli besinler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 13:55

Anne adaylarının beslenmesinde hem kendileri için hem de bebekleri için sağlıklı besinler bulunmalıdır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde anne karnında gelişmesi için annenin beslenmesi ile alacağı besin ve besin ögeleri oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Çeşitli araştırmaların sonuçlarına göre; anne adaylarının aşağıdaki 10 besini hayatlarına katmalarında yarar var: Bu sayede gerekli besin öğelerini bebekleri

Anne adaylarının yemesi gereken en önemli besinler
için de sağlamış olacaklardır:

YOĞURT:

Anne adayı olsun olmasın her kadın için kalsiyum oldukça önemli bir mineraldir. Ancak hamilelik döneminde annenin kalsiyum gereksinmesi daha da artıyor. Yoğurt harika bir kalsiyum kaynağıdır ve vücut yoğurt ile alınan kalsiyumdan yüzde 70 yararlanır. Hamilelik döneminde annenin 1300 mg kalsiyum alması gerekmektedir. İşte bu yüzden günde 4 porsiyon süt ve yoğurt gibi kalsiyum kaynağı besinlere diyetinde yer açmalıdır.

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER:

Koyu yeşil yapraklı sebzeler pek çok besin öğesinin zengin kaynağıdır: Posa, kalsiyum, A vitamini, C vitamini, K vitamini gibi. Öte yandan fitokimyasallar dediğimiz bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser dahil pek çok hastalık ile savaşan bileşenler içerirler. Bu yüzden anne adayları diyetlerinde mutlaka; brokoli, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerden tüketmelidirler.

YUMURTA:

Yumurtanın anne sütünden sonra en kaliteli protein olduğundan ve insan vücudu yumurta proteinlerini yüzde 100 oranında kullanır, bu sayede doku yapım ve onarımı devam eder. Sağlıklı yağ asitleri içerdiği, A vitamini, E vitamini, çinko, fosfor ve benzeri gibi bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücutta pek çok görevi olan besin ögeleri içerdiği için de anne adaylarının tüketmesinde oldukça fayda var. Hamileliğiniz boyunca yeterli protein sağlamak ve hamilelik sonrası besin ögesi depolarınızın azalmaması için, yumurta tercih etmelisiniz.

BALIK YAĞI: OMEGA 3

Hamilelik döneminde özellikle balığın kılçıklarından uzak durun diyerek başlıyorum. Çünkü denizlerde kirlilik oranı giderek artıyor ve çok sağlıklı olan balık ağır metaller içerebilir, bu da bebeğiniz için zararlı olabilir. Büyük balıklardan, dip balıklarından, karides gibi deniz ürünlerinden uzak durunuz. Ton balığı tercih etmeyiniz. Hamsi, sardalya ya da istavrit tüketebilirsiniz. Bebeğinizin beyin gelişimi için omega 3’ün çok önemli olduğunu unutmayın.

KUZU ETİ:

Kuzu etinden günlük almanız gereken proteinin yüzde 60’nı alabilirsiniz. Aynı zamanda; demir, fosfor, çinko ve B vitaminleri içerdiği için diyetinizde haftada 2 kez olabilir.

BERİLER:

Beriler antioksidan içerikleri oldukça yüksek meyvelerdir. C, E vitamini, beta karoten, lutein içerirler. Bu sayede hücresel zararları en aza indirilrler ve serbest radikallerin verdiği hasardan korurlar.

PATATES:

Patatesi, A vitamini, C vitamini, B6 vitamini içerdiği için öneriyoruz. Yağ içeriği düşüktür ve uzun süreli tokluk sağlar. Patatesteki en önemli nokta ise pişirme yöntemidir: Kızartma ve haşlanmış sıcak şeklinde tüketmeyiniz. Fırında pişirip çok sıcak iken tüketmeyeceğiniz patates kan şekeri dengenizi etkilemeyecektir.

AVOKADO:

Avokadoyu biraz da bebeğiniz için tüketmeye ne dersiniz? Yüksek A vitamini, C vitamini, potasyum ve folik asit içeriği ile oldukça güzel bir meyve. Meyve olmasının ötesinde; 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon suyu ile tüketildiğinde sizi bir öğün gibi de tok tutar.

KURUBAKLAGİLLER:

Kurubaklagiller; çözünür posanın en iyi kaynağıdır. Bu sayede kan şekerinde bozukluk, kabızlık gibi pek çok soruna çare olur. Ayrıca karbonhidrat içerir ki hamilelik döneminde karbonhidratlar oldukça önemlidir. Hamilelikte ciddi bir sorun olan bağırsık sorunlarınızın çözümü de kuru baklagiller olabilir. Ayrıca bitkisel protein içeriği ile uzun süreli tokluk sağlar.

FINDIK:

Fındık, ceviz ve badem. Posa, protein, fitokimyasallar, omega 3, E vitamini ve selenyum içerirler. Kolesterol ve kalp hastalıklarının tedavisinde yardımcı besinlerdir. Yüksek yağ içeriklerini göz ardı etmemek lazım ancak tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerdikleri için yağ açısından da en iyi kaynaklar arasındadırlar. Günde 10 adet fındık ya da badem, 4 parça ceviz tüketmek kilo almanıza da neden olmayacaktır. Ceviz tükettiğinizde balıktan aldığınız omega 3’ü bitkisel bir kaynaktan da sağlamış oluyorsunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!