Güncelleme Tarihi:
AB haftalardır mülteci krizine ortak çözümde anlaşamıyor. Pazartesi akşamı Brüksel’de toplanan AB içişleri bakanları, yedi saat süren toplantıda mülteci paylaşımında yine anlaşamadı. Bakanlar, Yunanistan, İtalya ve Macaristan’daki sadece 40 bin mültecinin paylaşımı konusunda anlaşma sağladı. Bu üç AB ülkesinde geriye kalan 120 bin mültecinin paylaşımında ise prensipte uzlaşmaya varıldı. Ancak hangi ülkenin 120 bin mülteciden ne kadarını alacağı konusunda kesin bir sonuç alınamadı.
Bakanlar, 160 bin mültecinin dışında AB Komisyonunun önerisi doğrultusunda mültecilerin kotayla AB ülkelerine paylaştırılması konusunda ise yine anlaşamadı. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, “Bunu 8 Ekim’de yapılacak toplantıda karara bağlayacağız” dedi. Almanya, toplantı öncesinde Avusturya sınırında kontroller başlatarak, AB’de uzlaşma sağlamayı zorlamak istiyordu. Ancak Doğu Avrupa ülkeleri kotaya karşı çıkıyor. Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya kota mecburiyetine karşı. 8 Ekim’deki toplantıda da bir anlaşma sağlanamazsa, oylama yapılacak ve oybirliği olmadan oy çoğunluğuyla kota mecburiyeti getirilecek.
TÜRKİYE LİSTEDE YOK
Bakanlar toplantısında Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve Karadağ’ın güvenli ülkeler listesine alınması kararlaştırıldı. Başlangıçta Türkiye’nin de güvenli ülke ilan edilmesi amaçlanıyordu. Ancak Güneydoğu’da yeniden başlayan çatışmalar nedeniyle Türkiye, güvenli ülkeler listesine alınmayacak.
MERKEZİ KAMPLAR
AB İçişleri Bakanları Yunanistan ve İtalya’da merkezi kampların kurulması, mültecilerin buralarda ilk kayıtlarının yapılması ve buradan AB ülkelerine paylaştırılması konusunda anlaştı. Almanya İçişleri Bakanı da Maiziere, Yunanistan’ın kamp kurulmasına hazır olduğunu bildirdi. İki ülkedeki kampların masrafını AB ülkeleri karşılayacak. İçişleri bakanları sınırlarda daha etkili kontroller talep etti. Macaristan’da sınır ihlaline hapis cezası öngören yasa dün yürürlüğe girdi.