Ankara'ya 6 saatlik jet ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Ankaraya 6 saatlik jet ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 10:18

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bugün jet bir ziyaret için Ankara’ya gidiyor. Türkiye, gezinin kısa süresinden şikayet ederken Elysee Sarayı, “G-20 ziyaretleri teknik ağırlıklı ve hızlı ziyaretler. Obama ile de 2-3 saat sürdü görüşme. Ama Amerikalılar niye bu kadar kısa kaldınız demediler” diyerek Ankara’yı ikna etti.

Haberin Devamı

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bugün G-20 dönem başkanı sıfatıyla temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gidiyor. Ülkenin eski liderlerinden François Mitterrand’ın 1992 yılındaki ziyaretinin ardından 19 yıl sonra Türkiye’ye gelen ilk Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy olacak.

Sarkozy bugün, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek. Fransa tarafı, bu gezide AB konusunu gündem dışı tutmak istiyor. Türkiye’yse ikili ilişkiler çerçevesinde bu meseleyi masaya yatıracağını açıkça bildirdi. Ankara’nın geziye ilişkin en büyük şikayeti ise ‘süresi’ oldu. Elysee diplomatları, “G-20 ziyaretleri teknik ağırlıklı ve hızlı ziyaretler. ABD Başkanı Obama ile de 2-3 saat sürdü görüşme. Ama Amerikalılar niye bu kadar kısa kaldınız demediler” sözleriyle Ankara’yı ikna etti.

Sarkozy’nin diplomasi başdanışmanı Jean David Levitte, Hürriyet’in sorularını yanıtladı: - Arap dünyasında birbiri ardına yaşanan devrimler Türkiye modelini gündeme getirdi. Fransız diplomasisinin Türkiye modeli hakkındaki yaklaşımı nedir?

Fransız diplomasisinin Türkiye modeli hakkındaki yaklaşımı nedir? Mısır’da, Tunus’ta sokağa dökülen halk ‘kahrolsun İsrail, Batı Amerika’ falan demiyor, daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi diyor. Sıklıkla Türkiye’ye atıfta bulunuluyor. Atatürk’ün Türkiye’si laik bir cumhuriyet ve aynı zamanda İslami değerleri savunan bir hükümet işbaşında. İşte İslam’ın da yerini aldığı büyük bir demokrasi modeli. Cumhurbaşkanı Sarkozy, Sayın Gül ve Sayın Erdoğan’ın Arap dünyasında yaşanan gelişmeler ve Türkiye modeline ilişkin analizini dinlemekten mutlu olacaktır.

- G-20 çerçevesinde gündeme gelecek diğer dosyalar neler?
Fransa dönem başkanlığı hedeflerini aktaracak. Yeni uluslararası para reformu, endüstri ve tarım girdi fiyatlarındaki aşırı dalgalanmaların kontrolü, enerji hammadde fiyatları gibi konular ele alınacak. İkili ekonomik ilişkiler ve enerji konusunu da konuşacağız.

- Arap dünyasındaki gelişmeler ve Türkiye’nin bölgedeki rolü Fransa’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavrını yeniden gözden geçirmesini sağlayabilir mi?
Ziyaretin merkezine G-20 dosyalarının oturmasını istiyoruz. Elbette başka dosyalar da gündeme gelecek. AB ve Türkiye, Türkiye ve Fransa ilişkileri, Abdullah Gül İran’dan yeni döndü, bu nedenle İran konusu, Suriye, Lübnan gibi büyük dosyalar, Ortadoğu barışı ve Akdeniz Birliği gündeme gelecek. Türkiye’nin AB üyeliği elbette konuşulacak ama bizim pozisyonumuz belli. Fransa’nın bu pozisyonu müzakerelerin sürmesine engel değildir.


Tam üyelik ne size ne bize yarar


ZİYARETİ öncesinde gazeteci Mehmet Ali Birand’a konuşan Nicolas Sarkozy, Türkiye’yle ilgili bugüne kadarki tutumunu sürdürdü. Tam üyelik konusunda hâlâ aynı fikirde olduğunu vurgulayan Fransız lider, “Türkiye büyük bir ülke. Doğu ile Batı arasında bir köprü. İşte bu nedenle, Türkiye ile Avrupa Birliği’nin, aslında ne Türkiye’ye, ne de Avrupa Birliği’ne faydalı olacak bir tam üyeliğe kadar gitmeksizin, mümkün olduğunca sıkı ilişkiler yürütmeleri gerektiğine inanıyorum” diye konuştu. Sarkozy, ziyaretinin birinci hedefinin, G20 Fransa Dönem Başkanlığı takvimi konusunu derinlemesine tartışmak olduğunu vurguladı.


Ziyaret dostluk düzeyimizde değil


Başbakan Erdoğan, Nicolas Sarkozy’nin Fransa Cumhurbaşkanı olarak değil, G-20 ülkeleri başkanı olarak Türkiye’ye yapacağı ziyaretin Fransa ile Türkiye arasındaki dostluk düzeyini yansıtmadığını söyledi.
Erdoğan, Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte, “Tüm samimiyetimle konuşacağım. Fransa Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı olarak ağırlamak isterdik, ama yarın (bugün) Fransa Cumhurbaşkanı’nın cumhurbaşkanı olarak değil, G-20’nin başkanı olarak geliyor” dedi. Bu nedenle bu ziyaretin Fransa ve Türkiye arasındaki dostluğun yüksekliğinde olmadığını düşündüğünü belirten Erdoğan, “Türkiye ve Fransız-Türk ilişkileri bundan daha fazlasını hak ediyor” diyerek, iki ülke arasındaki tarihi ilişkileri anımsattı.
Başbakan Erdoğan, Sarkozy’nin göreve gelmesinden beri Türkiye’ye ziyarette bulunmamasından da üzüntü duyduklarını söyleyerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı Fransa’ya gitti, bizzat ben de Başbakan olarak Fransa’ya gittim” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!