Güncelleme Tarihi:
Federal Alman Meclisi Savunma Komisyonu’nu oluşturan milletvekillerinin Eylül ayında İncirlik’i ziyaret etme kararına Ankara’nın yanıtı, “Daha Eylül’e çok var. Ziyaret talebi gelsin bakılır. Ancak şu an için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklaması geçerlidir” oldu.
ÇAVUŞOĞLU: SİYASETÇİYİ UYGUN GÖRMÜYORUZ
Çavuşoğlu, daha önce Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ile birlikte bir grup Alman milletvekilinin İncirlik ziyaretine izin verilmemesiyle ilgili, “Eğer askeri-teknik ekip Almanya’dan gelmek isterse burada da zaten konuşlu uçak ve askerleri var, gelebilirler. Ancak askeri olmayanların özellikle siyasetçilerin İncirlik’e ziyaretini uygun görmüyoruz, son derece net” açıklaması yapmıştı. Çavuşoğlu’nun bu açıklamasına tepki olarak Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen geçen hafta İncirlik’e gelmiş, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la da İncirlik krizini görüşmüştü. Ancak bu görüşmeden de milletvekillerinin İncirlik’i ziyaretine izin çıkmamıştı. Türkiye, Alman parlamenterlerin İncirlik’i ziyaret etmesine, Federal Meclis’in 2 Haziran’da Ermeni soykırımını kabul etmesinden sonra aldığı ikili siyasi ilişkileri en aza indirme kararı doğrultusunda izin vermiyor.
ANKARA: AWACS TEHDİTİ ETKİLİ OLMAZ
Ankara, Almanya’nın İncirlik’e karşı seslendirdiği Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı AWACS restinin etkili olmayacağı görüşünde. Türkiye’nin elinde 4 AWACS bulunuyor. Türk AWACS’ları, İngiliz ve Fransız AWACS’larıyla birlikte Varşova’daki NATO Zirvesi’nin havadan güvenliğini sağlamada görev almış durumda. Yetkililer, Almanya’nın AWACS ve personelini Türkiye’ye göndermeyerek, hem terörle mücadelede Türkiye’nin yanında yer almamış, hem de NATO’nun geçen 18 Aralık’ta aldığı Türkiye sınırının güçlendirilmesi kararına uymamış duruma düşeceğini savundular. Almanya NATO’ya tahsisli AWACS’larda en fazla operasyonel personel bulunduran ülkeler arasında yer alıyor. 16 kişililik AWACS personelinin 5 veya 6’sı Alman personelden oluşuyor.