"Anayasa Mahkemesi'ne taşısınlar"

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesine taşısınlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 22:45

Hamburglu avukat Mahmut Erdem, Almanya'da çifte vatandaşlığı engelleyen bir yasa olmadığına dikkat çekerek, "Bir genç 23 yaşından sonra da çifte vatandaşlığını sürdürmek isterse bunun için Anayasal bir engel yok. Bir gencin bunu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyıp yorumlatması gerekir" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Federal Meclis İçişleri Komisyonu'nun, çifte vatandaş olan yabancı kökenli gençlerin 18 yaşına geldiklerinde köken vatandaşlıkları ile Alman vatandaşlıkları arasında tercih yapmasını öngören "opsiyon uygulaması" için görüşlerini aldığı hukukçuların "Anayasaya aykırı" yorumundan sonra, Türk avukatlar da benzer yorumlar yaptılar.

Çifte vatandaşlık mümkün

Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan avukat Mahmut Erdem ile Stuttgart yakınlarındaki Ditzingen'de avukatlık yapan Macit Karaahmetoğlu, gençleri böyle bir zorlamayla karşı karşıya bırakan uygulamayı eleştirdiler.
Avukat Mahmut Erdem, "Alman Anayasası'nda çifte vatandaşlığı engelleyen bir madde olmadığına dikkat çekerek, "Kural olarak Almanya'da çifte vatandaşlık imkanı var. En azından Anayasaya ters bir durum teşkil etmez çifte vatandaşlık. Ancak uluslararası bir sözleşme olan Viyana Anlaşması 'çifte vatandaşlık engellenmeli' deniyor. Almanya bu anlaşmayı geçmişte çok katı bir şekilde uyguladı ve hala uyguluyor" dedi.

Alternatif sunuldu

2000 yılında yürürlüğe giren Vatandaşlık Yasası'yla gençlere bir alternatif sunulduğunu belirten Mahmut Erdem, "Bu alternatif gençlerin 23 yaşına kadar çifte vatandaşlığı taşıma ve 23 yaşında tek vatandaşlıkta karar kılmaları şeklinde. Ancak bir genç iki vatandaşlığını 23 yaşından sonra da taşımak isterse, aslında bunun için anayasal bir engel yok. Bir gencin bunu Anayasa Mahkemesine kadar taşıyıp, yorumlatması gerekir" diye konuştu.

Yasa, eşitliğe de aykırı

Macit Karaahmetoğlu da, Vatandaşlık Yasası'nın anayasal bakımdan çok "sakıncalı" olduğunu belirterek, "Bir yandan Alman vatandaşlığının elinden alınmasını düzenleyen yasaya, bir yandan da eşitlik ilkesine aykırı" dedi.

Opsiyon uygulamasında sözkonusu kişilerin bir eylem nedeniyle vatandaşlıklarını kaybetmediklerine dikkat çeken Karaahmetoğlu, "Burada, örneğin bir başka ülkenin vatandaşlığına geçmeleri durumunda Alman vatandaşlığını kaybedeceklerini bile bile bir eylemde bulunmuyorlar. Burada kişilerden, kendilerinin bir eylemde bulunup ikinci vatandaşlığından çıkmasını sağlayacak bir eylemde bulunmaları bekleniyor. Aksi taktirde de Alman vatandaşlığının elinden alınacağı söyleniyor. Bu da, Anayasa'nın 16. maddesinin 1. paragrafının 1. bendine göre mümkün değil" dedi.

Gençlere, reşit olduklarında ilgili makamlara başvurup Alman vatandaşlığını korumak istediklerini söylemelerini tavsiye eden Karaahmetoğlu, "Aynı zamanda köken vatandaşlığının korunması için izin istesinler. Bu iznin verilmemesi halinde ise mahkemeye başvurup, temel haklarının zedelendiğini belirterek dava açmalılar" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!