Anayasa güvencesi

Güncelleme Tarihi:

Anayasa güvencesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2006 00:00

Almanya´nın, zorunlu evlilikleri engellemek için aile birleşimi yasasında yapmak istediği değişiklikler kapsamında uygulamak istediği Almanca dil sınavının, genel olarak Anayasa´ya aykırı olacağı ve ne Alman vatandaşlarına, ne de yabancılara uygulanamayacağına dikkat çekildi.

Haberin Devamı




Aile Birleşimi Yasası
ALMAN hükümetinin, yurtdışındaki eşini getirmek isteyen yabancıların yanı sıra, Alman vatandaşı olan yabancıların da eşlerine dönük kısıtlamaya gitmek istediği, ancak Alman Meclisi´nin bünyesinde çalışan Federal Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi´nin bu isteğe de "Anayasaya aykırı olur" cevabını verdiği ortaya çıktı.

6. maddeyle bağdaşır mı?

Hürriyet´in ele geçirdiği belgelere göre hükümet, Federal Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi´ne, "Almanya´da ikamet eden bir Alman olan eşinin yanına yerleşmek isteyen bir yabancıya, oturma iznini sadece dil testini başarması halinde vermek, Anayasa´nın 6. maddesiyle bağdaşır mı" sorusunu yöneltti.

Konuyla ilgili incelemelerini yapan Federal Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi, "Yabancı eşlerin, Alman olan eşinin yanına gelebilmesinin Almanca dil bilgisi şartına bağlanması, Anayasal açıdan sakıncalı. Böyle bir uygulama, Anayasa´nın 6. maddesinin 1. paragrafına ters düşer" dedi.

Orantılı olmaz

Raporda ayrıca, uygulamanın, yabancı eşin Almanya´ya gelmeden önce Almanca öğrenmesi için iyi bir girişim olduğu, ancak bu şartın gerekli olup olmadığı sorgulanıyor. Ancak raporda, "Bu uygulamanın gerekli olup olmadığına sorusuna ´evet´ yanıtı bile verilse, uygulama araç-amaç orantısına uygun olmayacaktır" denildi.

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!