Analiz çilesi

Güncelleme Tarihi:

Analiz çilesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2010 09:45

Bulgaristan sınırında gıda ürünlerine uygulanan analiz şartı Avrupa'daki Türk toptancıları çileden çıkartıyor. TIR'ların günlerce bekletildiğini ve ürünlerin çürüdüğünü söyleyen toptancılar "Zarar milyonlarca Euro’yu buluyor. Bu soruna çare bulunmalı" dediler.

Haberin Devamı

Avrupa'ya gıda ürünü taşıyan TIR'ların Bulgaristan sınırında kontrolden geçmesi ve bu işlemlerin bazen günlerce sürmesi nedeniyle büyük maddi zararın oluştuğunu söyleyen Almanya'daki Türk toptancılar "Zararımız büyük" diyerek Suttgart'ta bir toplantı düzenlediler. Bulgaristan'ın karayolundan sonra demiryolu ile gümrüğe gelen ürünlere de aynı prosedürü uyguladığını söyleyen toptancılar bir yıldan beri Türkiye’den gıda ürünü getirme konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını söylediler.

Milyonlarca Euro zarar


Bulgaristan Ticaret Müşavirliği'nin analiz denetiminden kaynaklanan bir gecikme veya bekleme olmadığını açıklamasını eleştiren toptancılar "Bu doğru değil. Bulgaristan’da analizden geçen ürünler Almanya’da tekrar analiz ediliyor. AB buna bir çözüm bulmalı" dediler. Toptancılar, zararın milyonlarca Euro olduğunu, artık mecbur kalmadıkça Türkiye’den mal getirmediklerini söylediler. Bulgaristan’da bekletilen her TIR’ın ticari risk olduğunu, bu uygulamanın Türkiye ekonomisi, Türk çiftçisi ve ihracatçısı için büyük bir darbe anlamına geldiğini de kaydettiler.

Vagonlar Sofya'ya götürülüyor

Baktat Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, Türkiye’nin Tarım ve Ticaret Bakanları'nın acil olarak bu soruna çözüm bulmaları gerektiğini söylerken "Bulgaristan’ın yasal olarak AB’ye giren ürünlere doktor kontrolü yapma hakkı var. Bu analize itirazımız yok. Ancak sınırda laboratuvarı ve doktoru olmadığı için ürünler analiz için 200 kilometre uzaklıktaki Sofya’ya götürülüyor. Vagonları trenden çıkartıyor 3-4 hafta bekletiyorlar. Bir yıldır sadece yaş sebze ve meyve getiren TIR’lara kontrol yapılıyordu. Son bir aydır kuru gıda kontrollerine de başlandı. Bu sorun aslında hem Türkiye’yi hem de Almanya’yı ilgilendiriyor" dedi.

İtalya üzerinden getiriyoruz

Geç gelen veya çürüyen malın ciro kaybına yol açtığını söyleyen Baklan "Bu aynı zamanda Almanya’nın vergi ve gümrük kaybıdır. Türk esnaf da büyük sıkıntı içinde. Türkiye’den yılda 1500 TIR mal getiriyoruz. Bunun 500’ü bekletilse üçte bir zarar demek. Kamyonların bekletilmediği iddiası doğru değil. Daha geçen hafta bir TIR’ımız bir hafta bekletildi. Artık mallarımızı İtalya üzerinden getiriyoruz" diye konuştu.

NE DEDİLER?

Hacı Çalışkan (Çalışkanlar): "Bu uygulamadan Avrupa’daki tüm toptancılar mağdur oldu. Soruna kesin çözüm AB merkezinde, yani Brüksel’de bulunur."

Malik Ejder (Elka): "Taze sebzenin 3 gün dayanma süresi var. Bir saatlik işlem için Bulgaristan arabayı üç gün bekletiyor. İlaç, analiz için 700 Euro alıyorlar."

Hüseyin Güner (Onur Group): "Artık mecbur olmadıkça Türkiye’den ürün almıyoruz. Avrupa’da yüzlerce toptancı olduğunu düşünürseniz bu bir yılda milyonlarca Euro zarar anlamına geliyor."

Recai Süzen (Süzen Früchte): "Bulgaristan AB’nin yasalarını uygulamak istiyor. Ancak alt yapısı yok. Amaç analiz değil para kazanmak."

İsmail Han (Han Gıda, Stuttgart Hali Türk Toptancılar Birliği Başkanı): "Türkiye’de mallara zaten analiz yapılıyor. Ancak bunu tanımıyorlar.

Bulgaristan: Bekleme yok

Bulgaristan Ticaret Müşavirliği toptancıların iddia ettikleri şekilde uzun süreli bekleme olmadığını açıkladı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi. “26 Ocak 2010'da yürürlüğe giren uygulama çerçevesinde AB yönetmeliğine göre Türkiye’den gelen domates, biber, kabak ve armut denetime tabi tutuluyor. Bulgaristan sınırında soğuk hava deposu, TIR parkı, laboratuar gibi uygun alt yapı olmadığı için 19. Nisan 2010’da başlayan numune alma işlemleri büyük sıkıntı yaşattı. Ancak yapılan girişimler sonucu sorun bir haftada çözüldü ve TIR’lar bekletilmeden yarım saati geçmeyecek şekilde yoluna devam ediyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!