Anadil yasakçısı belediyeye uyarı

Güncelleme Tarihi:

Anadil yasakçısı belediyeye uyarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 15:09

Almanya'da anadil eğitimi için okullarda sınıf tahsis etmeyen ve velilerin tüm girişimlerini yanıtsız bırakan Rastatt Belediyesi'ne, katı tutumundan vazgeçmesi için Karlsruhe İdare Mahkemesi tarafından 20 Ağustos'a kadar süre tanındı.

Haberin Devamı

Almanya'nın Rastatt kentinde yaşayan Türk veliler ve Karlsruhe Başkonsolosluğu tarafından avukat Mehmet Kılıç aracılığıyla, belediyenin anadil derslerine sınıf tahsis etmeme kararına karşı başlattığı hukuki mücadele, ilk meyvesini verdi. Rastatt Belediyesi aleyhinde başlatılan hukuk sürecine, avukat Memet Kılıç aracılığıyla Türk velilerin açtığı maddi ve manevi tazminat davası eklenirken İtalyan veli ve öğrencilerin de belediye alyehinde dava açtığı öğrenildi. İtalyan Başkonsolosu Dr. Faiti Salvadori'nin desteği ile Baden Baden Eyalet Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması perşembe günü başlayacak.

TOKAT GİBİ CEVAP
Belediyeyi kararından vazgeçirmek için şimdiye kadar Türk velilerin, avukatın ve konsolosluğun başlattığı girişimleri dikkate almayan Rastatt Belediye Başkanı Klaus Eckhard Walker'e "tokat gibi cevap" niteliğindeki mahkeme kararıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Karlsruhe Başkonsolosu Sadık Toprak ve avukat Memet Kılıç, "Yazdığımız yazılara ve yaptığımız girişimlerin tümünü yanıtsız bırakan Rastatt Belediyesi, şimdi mahkeme kararıyla, yasaklama kararının akıbeti konusunda 20 Ağustos tarihine kadar bildirimde bulunması gerekiyor" dediler.

TAZMİNAT ARTIYOR
Başkonsolos Toprak, Rastatt Belediyesi'nin anadil öğrenimi için sınıf tahsis etmeyen yasakçı Belediye Başkanı Klaus Eckhard Walker'in kararı Türk çocuklarını mağdur ettiğini belirterek, "Başkan bunun hesabını vermelidir" diye konuştu. Yasaklama kararı geri çekilmediği sürece her geçen gün tazminat miktarının artacağını söyleyen Başkonsolos Toprak, "Biz olaya müsbet yaklaşıyoruz. Mahkemeden önce Belediyeden kararı geri çekmesini istedik. Cevap bile vermeye tenezzül etmeyen Rastatt Belediyesi'ne avukatımız Memet Kılıç aracılığıyla dava açtık" dedi.

3. DAVA AÇILDI
Avukat Kılıç da, velilerin ve başkonsolosluğun girişimlerini cevap vermeyen Rastatt Belediyesi'ne karşı 23 Şubat 2007'de kararı geri çekmesi için ilk hukuk süreci başlattıklarını, "Kararında israr eden Rastatt Belediyesi aleyhinde 16 Mayıs'ta ikinci davayı açtık. Çocuklar ve velilerin artan mağduriyeti göz önünde tutarak 27 Haziran'da da maddi ve manevi tazminat davası açtık. Karlsruhe İdare Mahkemesi, Rastatt'a gönderdiği yazıda Baden-Württemberg Eyaleti Kültür Bakanı Helmut Rau'nun, kararın gereksiz olduğunu ve anadil öğrenimini desteklenmesi gerektiğini ifade ettiğini dile getirdi. Mahkeme, Rastatt’a kararı geri çekip çekmeyeceğini bildirmesi için 20 Ağustos'a kadar süre tanıdı" diye konuştu.



Resimler:Karlsruhe 1 Memet Kılıç,Sadık Toprak. Karlsruhe 2: soldaEğitim Ataşesi
Elzem Babayiğit,Avukat Memet Kılıç,Başkonsolos Sadık Toprak,Muavin Konsolos
Balca Kurhan,Rastatt Türk Okul Aile Birlik Derneği başkan yardımcısı Filiz Akgün,
Baden Türk Okul Aile Birlik Dernekleri Federasyon üyesi ve Rastatt Okul Aile Birlik sekreteri Nurcan Bayram.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!