Anadil için imza

Güncelleme Tarihi:

Anadil için imza
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2008 16:16

''Türkçe gönüllüleri'' okullarda anadil eğitimi için vatandaşlarımızı, imza kampanyasına destekte bulunmaya çağırıyor.

Haberin Devamı

NRW- TÜRKÇE GÖNÜLLÜLERİ
NRW-Initiative Türkisch

ANADİLLE İLGİLİ SLOGANLARIMIZ

İki dil zenginliktir
Anadilini iyi bilen Almanca’yı da iyi öğrenir
Türkçe’nin yok edilmesi bizi de yok eder
Vatandaş Türkçe’ye sahip çık
Anadilimi öğrenmek istiyorum
Türkçe’ye sahip çıkmak, çocuklarımıza sahip çıkmaktır
Türkçe bizim geleceğimizdir
Türkçe öğretmeni istiyoruz
Uyuma evet, asimilasyona hayır
Türkçem benim ses bayrağım
Dil kimliktir, kişiliktir
Anadili insan hakkıdır

.................................................................................................................

Mehrsprachigkeit ist Reichtum
Recht auf Muttersprache!
Mehrsprachigkeit ist eine Chance
Integration ja, Assimilation nein
Sprache ist Identität
Sprache öffnet Türen
Ich möchte meine Muttersprache pflegen
Globalisierung braucht Mehrsprachigkeit
Mehrsprachigkeit erhöht die Chancen auf dem Arbeitsmarkt
Wir möchten mehr Türkischlehrer/innen
Ich möchte Türkisch lernen, damit meine Eltern mich verstehen.
Die Muttersprache abzuschaffen ist Verletzung der Menschenrechte
Um die Qualität zu erhöhen brauchen wir mehr Lehrer
Kompetenz in der Muttersprache ist Kompetenz in der Zweitsprache
Wer in der Muttersprache mächtig ist, kann weitere Sprachen besser lernen
Kämpfe für das Recht auf deine Muttersprache

Für eine bessere Bildung und eine bessere Zukunft: Wir wollen unsere Muttersprache Türkisch lernen

Wir, die Unterzeichner, ersuchen das Ministerium für Schule und Weiterbildung in NRW, die unten genannten Forderungen bei der Planung und Erstellung neuer Richtlinien für den Muttersprachlichen Unterricht mit einzubeziehen.

1. Die Förderung der Muttersprache soll zusammen mit dem Deutschen schon im Kindergarten erfolgen.
2. Muttersprachlicher Unterricht soll mindestens 3 Stunden in der Woche erteilt werden und in den regulären Unterrichtsplan integriert sein. Die Zensuren sollten versetzungsrelevant sein.
3. Türkisch soll in der Grundschule Pflichtfach sein. Anderenfalls sollte die Anmeldung zum Türkischunterricht erstmalig bei der Einschulung erfolgen und bis zum Ende des 4. Schuljahres gelten. Es sollten Gruppen ab 10 Schüler/-innen in den Grundschulen und den weiterführenden Schulen für den Türkischunterricht gebildet werden.
4. Es sind dringend neue Lehrkräfte für Türkisch als Muttersprache notwendig. Durch Pensionierung frei gewordene Lehrerstellen sollten neu besetzt werden. Unterrichtsausfälle für längere Zeitdauer durch Krankheit der Lehrerin/ des Lehrers sollten auf das Minimum reduziert werden.
5. In der Sekundarstufe sollte Türkisch unbedingt als 2. oder 3. Fremdsprache angeboten werden.
6. Der Muttersprachliche Unterricht sollte in der Initiative der Deutschen Behörden liegen und sollte nicht Sache der Türkischen Regierung sein. Die Durchführung sollte nach deutschem Recht erfolgen und durch unsere Steuern finanziert werden.
7. Die Ausbildung und Einstellung von Lehrerinnen und Lehrern für den Türkischunterricht sollte nach deutschem Recht erfolgen und der Bedarf primär aus Deutschland gedeckt werden. Diese Lehrer/innen sollen in erster Linie Türkischunterricht erteilen. Erst wenn der Bedarf nicht gedeckt werden kann, sollten im Einvernehmen mit der Türkischen Regierung Lehrerinnen und Lehrer aus der Türkei eingestellt werden, welche die Landessprache gut beherrschen.


İYİ BİR EĞİTİM, İYİ BİR GELECEK İÇİN ANADİLİMİZ TÜRKÇE’Yİ ÖÐRENMEK İSTİYORUZ
Değerli yurttaşlar,
Yapılan araştırmalara göre Almanya’daki göçmen çocukların ve bunların içinde en büyük grubu oluşturan Türk çocuklarının okullardaki başarı oranı çok düşüktür. Bu sonuçlarda anadilimiz Türkçe’nin ihmâl edilmesinin rolü büyüktür. Bilim adamları, anadilini iyi bilen bir kişinin başka bir dili de daha iyi öğrendiğini kanıtlamışlardır.
Hâl böyleyken Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde eğitim gören 170 bin çocuğumuzdan sadece 68 bini Türkçe dersine katılmaktadır. Çocuklarımızın % 60’ı Türkçe dersinden, ulusal kültürümüzden mahrum bir şekilde yetişmektedir. Bu, hepimizi üzen, yaralayan bir durumdur.

Bizler çocuklarımızın daha iyi Almanca öğrenmeleri, okul, iş, meslek ve toplumsal yaşamda daha başarılı olmaları için Türkçe’yi mutlaka öğrenmelerini zorunlu ve gerekli görüyor; çok dilli, çok kültürlü bir eğitim istiyoruz. Bizler uyumdan yanayız, ancak asimile olmaya asla taraftar değiliz. Benliğimize, kültürümüze sahip çıkmanın yolu ise anadilimiz Türkçe’ye sahip çıkmaktan geçmektedir. Türkçe bizim kalbimiz, Türkçe bizim ses bayrağımızdır; kimliğimiz ve kişiliğimizdir.

1999 yılında 716 olan Türkçe öğretmen kadrosu 2008 yılı başında 279’a düşürülmüştür. Türkçe dersi giderek kısıtlanmakta, öğretmen kadroları azaltılmakta, emekliye ayrılan öğretmenlerimizin yerine yenileri alınmamaktadır. Bu gidişe 'dur' demek hepimizin en acil görevi olmalıdır. Türkçe’yi savunmak; geleceğimizi, çocuklarımızı kaybetmemek için her yurttaşımıza ve kuruluşumuza önemli görevler düşmektedir...

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Okul ve Eğitim Bakanlığı’nın hazırlamakta olduğu ve mart ayı içinde son şeklini vereceği yönetmelikte, aşağıdaki taleplerimizin mutlaka dikkate alınması için bir imza kampanyası açtık. Sizlerden, bu kampanyaya destek olmanızı ve mart ayı ortasında Düsseldorf kentinde yapacağımız yürüyüş ve mitinge yığınsal bir şekilde katılmanızı bekliyoruz. Aksi halde eldeki olanakları da kaybetmek sözkonusu olabilir.

NRW EYALETİ OKUL VE EÐİTİM BAKANLIÐI’NDAN TALEPLERİMİZ:

1. Anadilde eğitim desteği, anaokullarında Almancayla paralel başlamalıdır.
2. Anadili dersi haftada en az üç saat verilmelidir. Bu dersler normal ders programı içinde yer almalı; verilen not sınıf geçmeyi etkilemelidir.
3. Anadili dersine katılım ilkokullarda zorunlu olmalıdır. Bu gerçekleşmediği takdirde anadili dersine kayıtlar okul başlangıcında bir kez yapılmalı ve okul bitinceye kadar geçerli olmalıdır. Anadili dersi açılabilmesi için ilkokullarda ve ilkokuldan sonraki süreçte 10 öğrenci yeterli olmalıdır.
4. Türkçe öğretmeni olmayan okullara ve emekliye ayrılan öğretmenlerin yerine acilen yeni atamalar yapılmalı; öğretmenin uzun süreli hastalığı durumunda vekil öğretmenler görevlendirilerek boş geçen ders sayısı en aza indirilmelidir.
5. Türkçe dersi ileriki okullarda mutlaka ikinci veya üçüncü seçmeli yabancı dil dersleri arasında yer almalıdır.
6. Anadili dersleri Türk hükümetinin değil, Alman hükümetinin yetki ve sorumluluk alanı içinde olmalı ve maliyeti de Alman hükümeti tarafindan karşılanmalıdır.
7. Türkçe öğretmeni ihtiyacı, Duisburg- Essen Üniversitesi’ndeki Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nden karşılanmalı, bu bölümden mezun olanlar öncelikli olarak Türkçe dersi vermelidir. Ancak burada yetişen öğretmenlerin ihtiyaca cevap vermemesi halinde, Türkiye Hükümeti ile işbirliği yapılarak Almanca bilmeleri koşuluyla Türkiye’den öğretmen getirilmelidir.

İmza kampanyamıza, tüm Türk Sivil Toplum Kuruluşlarından, camilerden ve Türk işyerlerinden katılabilirsiniz. İmza kampanyası metni Almanca hazırlanmıştır. İsim, adres ve meslek bilgilerinizi yazdıktan sonra, attığınız imza ile kampanyaya katılmış oluyorsunuz.

Elinizde bulunan doldurulmuş imza kampanyası listelerini en geç 14.03.08 tarihine kadar aşağıda belirtmiş olduğumuz adrese göndermenizi önemle rica ederiz.

Türkischer Akademiker Bund Düsseldorf e.V.
Üniversitätsstr. 1
40225 Düsseldorf
Tel: 0177 / 268 80 80

Initiative türkischer Studentenverbände und Akademiker
- für den Muttersprachlichen Unterricht
’’Türkçe gönüllüleri’’ - Initiative Türkisch


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!