"Anadil dersi zorunlu olmalı"

Güncelleme Tarihi:

Anadil dersi zorunlu olmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2012 14:04

Ruhr Veliler Birliği’nin düzenlediği eğitim sorunları toplantısında Türkçe anadil ve eğitim ataşeliklerin kapatılması konuları ele alındı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Essen kentinde bulunan Ruhr Veliler Birliği’nin düzenlediği toplantıda eğitim sorunları masaya yatırıldı. Ruhr Havzası’ndaki veli ve öğretmen derneklerinin temsilcileri ile bölgedeki Türkçe öğretmenleri katıldığı toplantıda Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV) Başkanı Kadir Dağlar ve Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu ve Eğitim Ataşeliği Vekili Sezai Ekiz ve Ruhr Veliler Birliği Derneği Başkanı Ali Sak konuşma yaptılar.

Almanya’daki üç başkonsolosluklarda bulunan eğitim ataşeliklerinin kapatılması konusunda açıklamalar yapan Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Sezai Ekiz, "Bazı eğitim ataşeliklerinin kapatılması konusunda bir çalışma olduğu söyleniyor. Başkonsolosluk olarak bizden bu konuda görüş istendi ve biz kapatılmaması gerektiğini gerekli mercilere ilettik. Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’nda Almanca bilen, Almanya’yı tanıyan ve buranın sorunlarına vakıf ataşelerin atanması yönünde çalışmalar olduğunu biliyoruz" dedi.

Öğrenci sayısının düşüşü öğretmenleri etkiliyor
Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde 242 Türkçe öğretmeni olduğunu söyleyen Eğitim Ataşeliği Vekili Sezai Ekiz ise, şunları söyledi: "Yabancı öğrencilerin yüzde 46’sının Türk öğrenci olduğunu biliyoruz. NRW’de şu anda 132 bin civarında Türk öğrenci bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 53 bini toplam 509 okulda Türkçe dersinden yararlanıyor. Bu sayı 2002’de 80 bin idi. Türkçe derslerine katılımda yüzde 33’lük bir düşüş görülüyor. Ama öğretmen sayısındaki düşüş bundan çok daha yüksek. Öğrenci sayısının düşmesi öğretmen sayısının da düşmesine neden oluyor. Bu durum Türkçe anadil derslerini olumsuz etkiliyor."

Anadil dersine katılım zorunludur
FÖTEV Başkanı Kadir Dağlar da, "Bu ülkede yaşayan ve vergisini veren Türk insanının anadilini bu ülkenin eğitim sistemine alınması için mücadele veriyoruz. Göçmenlerin yakın çevresinde konuşulan ve kaçınılmaz olarak sosyalleşmesine hakim olan dil anadildir. Bilimsel veriler anadilin ikinci ve üçüncü dillerin öğrenilmesinde olumlu katkı sağladığını göstermektedir. Anadil dersine kayıt yaptıranların katılımı zorunludur. Anadili dersi açılabilmesi için ilkokullarda en az 15, ilkokuldan sonraki süreç için en az 18 öğrenci yeterli görülmektedir. Türkçe’nin yaşatılmasında velilerin desteğine ihtiyaç vardır. Bu yüzden çocuklarımızı mutlaka Türkçe derslerine kayıt yaptıralım. Okulumuzda Türkçe dersi yoksa veliler birleşerek okul idaresinden Türkçe dersi talep edelim" diye çağrıda bulundu.

Dağlar, Almanya’daki eğitim ataşeliklerinden üçünün kaldırılma isteği ve bunların ikisinin de Türklerin en kalabalık olduğu NRW’de olması Almanya Türk toplumu açısından üzücü bir karar olarak değerlendirdi.

Türkçe için mücadele veriyoruz
Almanya’da tek Türkçe öğretmeninin Essen-Duisburg Üniversitesi’nin Türkçe bölümünde yetiştirildiğini ifade eden Ruhr Veliler Birliği Derneği Başkanı Ali Sak şu bilgileri verdi:

"Almanya’da ilkokullar için Türkçe öğretmeni yetiştiren bir kurum yok. Türkçe bölümünün başında şu anda yetkili hiçbir kimse yok. Önümüzdeki dönemde belki de Türkçe bölümü ya kapatılacak ya da zayıflatılacak. Türkçe dersi için mücadele veriyoruz. Ama ortada Türkçe öğretmeni yetiştirecek bir kurum da olmayabilir. Almanya’daki Türk toplumunun en büyük sorunu eğitimdir. Eğitim ataşelikleri Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyorlar. Bunların burada olması bize manevi destek veriyor. Ataşelik siyasi kurumdur. Temsili bile yeterlidir. Ama bu yapılar kapatılmak yerine güçlendirilmelidir. Siz Türkçeye önem veriyoruz derken eğitim ataşeliklerini kaldırıyorsunuz. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!