Güncelleme Tarihi:
AŞAĞI Saksonya eyaletinde çalışmalarını sürdüren bir grup Türk Sivil Toplum Kuruluşları’nın altı yıl önce bir araya gelerek oluşturdukları ‘Aşağı Saksonya Ana dili Çalıştay Grubu’ olarak çalışmalarına hız verdi. ‘Aşağı Saksonya Türk Veli Dernekleri Federasyonu’ derneğinde bir araya gelen çalıştay grubuna mensup Ekrem Sağır (FöTEV Nds), Orhan Güner (ASTÖB) , Şevket Kısmet (DİTİB Nds ), Fatma Kavcı (AS.ADD ), Halil Polat (UMUT ), Mecnun Samast ( DİTİB Hanover) ana dili derslerinin genel durumu ve bu konuda kısa, orta ve uzun vadede yapılması gereken çalışmaları belirleyebilmek için bir araya geldiler. Türkçeye Almanya’da hak ettiği değerin verilmesi Türkçenin kurumsallaşmasından geçtiğinin altı çizildiği toplantıda, kurumsallaşmanın gerçekleşmesi için ise Türkçe için uzun vadeli planlar yapan kurumlar oluşturulması gerektiği vurgulandı. Almanya’da en fazla konuşulan ikinci dil olan Türkçenin anaokuldan üniversiteye kadar, eğitim müfredatının her aşamasında ana dili olarak yer alması, Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin fiziksel varlıkları kadar dillerini de kalıcı kılacağı belirtildi.
TÜRKÇEYE İLGİSİZLİĞİN NEDENLERİ
Okullarda verilen Türkçe derslerine ilgiyi azaltan nedenler de masaya yatırıldı. Çalıştay grubu adına ortaklaşa yapılan açıklamada; Türkçe derslerinin zorunlu ders kabul edilmemesi ve okul dersleri sonrasında kurs şeklinde düzenlenmesi, sınıf geçmeye etkisinin bulunmaması, okul yöneticilerinin Türkçe dersleri konusunda çıkardıkları çeşitli bürokratik engeller, velilerin Türkçe dersleri için yeterince talepte bulunmamaları, bilgi ve bilinç eksikliği.
Tüm bu nedenlerin süreç içerisinde ortadan kalkması için yapılacak çalışmaları aşağıdaki gibi sıraladılar.
* Ana dili ve önemini belirten konferans yapılacak. Buraya bir profesör ve buradaki partilerin eğitim temsilcileri davet edilecek.
* Bakanlığa ana dili için mektup yazılacak. Mümkün olduğu kadar Türk ve diğer göçmen derneklerinin ve sendikaların desteği sağlanacak.
* Velileri eğitmek ve Türkçeye duyarlı hale getirmek için toplantı ve etkinlikler yapılacak.
* 5. sınıftan sonraki sınıflarda ana dili dersinin yeniden konulması, burada ders verecek öğretmenler için kriterlerin eski haline getirilmesi yönünde çalışmalar yapılacak.
* Nds.de bir eğitim fakültesinde Türkçe öğretmenliği bölümünün açılması talebi ısrarla dile getirilecek.
* Ana dilinin önemini anlatan görsel yayınlar konsoloslukta ve sosyal medyalarda yayınlanması sağlanacak.
* 21 Şubat ‘Ana Dili Günü’ için bir basın bildirisi yazılacak.