Ameliyathanede uzay teknolojisi

Güncelleme Tarihi:

Ameliyathanede uzay teknolojisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 11:38

Leverkusen Kliniği Jinekoloji ve Kadın-Doğum Bölümü Başhekimi Doç. Dr. Kubilay Ertan, Almanya'daki ilk Türk olarak jinekoloji alanında, uzay teknolojisinde kullanılan robotla ameliyat gerçekleştirdi. İlk kez bir Türk kadınını Da Vinci robotuyla jinekolojik ameliyat yapıldı.

Haberin Devamı

Almanya'nın Köln kenti yakınlarındaki Leverkusen Kliniği Jinekoloji ve Kadın-Doğum Bölümü Başhekimi Doç. Dr. Kubilay Ertan (43), Almanya'daki ilk Türk olarak kendi bölümünde Da Vinci Robot sistemiyle ameliyat tekniğini uygulamaya başladı. Başarılı Türk doktoru Ertan, Almanya'daki ilk Türk olarak kendi bölümünde robotla ameliyat sistemini gerçekleştirirken, jinekoloji dalında dünyada ilk kez bir Türk kadınını ameliyat ederek, iki başarıya birden imza attı.

İKİ BAŞARI

Bugüne kadar Almanya'da jinekoloji bölümünde sadece Berlin Charite Üniversite Kliniği'nde bu tekniğin kullanıldığını belirten Dr. Ertan, 'NASA tarafından başlatılan bu teknik artık büyük bir aşama kaydetmiştir. Da Vinci sistemi adı verilen 1,5 milyon Euro değerindeki bu aletin nasıl kullanılacağına dair iki kişilik ekibimle birlikte Strasburg'da geniş çaplı bir eğitim gördüm. Daha sonra burada iki bayanı ameliyat ettim. Çok başarılı geçti. Bugünkü hastam ise bir Türk. Dünyada ilk kez jinekoloji bölümünde bu teknikle bir Türk hasta ameliyat ediliyor. Hastanın rahminde iyi huylu miyom (tümör) tespit edildi. Bu yüzden hastanın rahim ve yumurtalıklarını aldık. Bu ameliyatta oldukça başarılı geçti' dedi.


İki merkezde uygulanıyor

Almanya'da toplam 14 klinikte kalp, prostat gibi değişik bölümlerde robotla ameliyat yapıldığını, ancak jinekoloji bölümünde kendileriyle birlikte sadece iki klinikte bu ameliyatların gerçekleştirildiğine dikkat çeken Dr. Ertan, ameliyatın özellikleri konusunda da şunları söyledi:

'Dünyanın en gelişmiş ameliyat robotu kabul edilen ve Amerika'da 600 merkezde uygulanan Da Vinci robot sistemi sayesinde ameliyatlar karın açılmadan laparoskopi sistemiyle yapılıyor. Robotun kolları karında belirlenen dört deliklerden sokuluyor. Daha sonra kontrol masasından normal elinizle çalışıyormuşunuz gibi ameliyat gerçekleştiriliyor. Ancak burada gözle görmede zorlandığınız en küçük detayları bile mikroskop sayesinde yaklaştırma imkanınız oluyor. Üç boyutlu olarak görebildiğiniz bu teknik sayesinde ameliyatlarda kanama riski azalıyor. Karın açılmadığı için bu sayede hastanın hastanede yatış süresi de kısalıyor. Özellikle rahim kanserlerinde çok faydalı. Robotik ameliyat sayesinde gerçekten bir devrim gerçekleştirilmiştir diyebilirim.'

Ödüllü jinekolog

Türk-Alman Jinekoloji Derneği Genel Sekreterliğini de yürüten ve çeşitli dallarda birçok ödülü bulunan başarılı Türk doktoru Kubilay Ertan, geçtiğimiz yıl Almanya'daki 12 hekim arasında seçilerek Leverkusen'deki 70 yataklı bölümün başhekimliğine getirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!