Amarna’nın ışığı Berlin’de

Güncelleme Tarihi:

Amarna’nın ışığı Berlin’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2012 17:53

Mısır ile Almanya arasında tartışma konusu olan veMısır’ın iadesini istediği Nefertiti büstünün gün yüzüneçıkarılışının 100. yılında Berlin’de özel bir sergi açıldı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en değerli kültür hazineleri arasında sayılan Nefertiti büstünün sergilendiği Berlin’de Neues Museum’da özel bir sergi açıldı.

‘Amarna’nın ışığında- Nefertiti’nin bulunuşunun 100. yılı’ adlı sergi, 13 Nisan 2013’e kadar açık kalacak.

ANLAŞTIK, PAYLAŞTIK
Sergi nedeniyle aralarında ilk kez sergilenen eserlerin de bulunduğu çok sayıda tarihi eser, Berlin’de bir araya geldi. Sergi, Nefertiti büstünün çıkartıldığı Amarna kentinde binlerce yıl önceki yaşama da ışık tutuyor.

Bugünkü adıyla Tell el-Amarna olarak adlandırılan Achet-Aton kentinin Hz. İsa’dan önce 1343 yılında Firavun Echnaton tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Sergide Amarna’da çıkarılan eserlerin yanı sıra, Nefertiti büstünün çıkarılmasından bugüne kadar geçen dönem ve büstün geçirdiği evreler tanıtılıyor.

Alman arkeolog Ludwig Borchardt başkanlığında 20. yüzyılın başlarında yürütülen kazılarda çıkarılan eserler, Berlin ile Kahire arasında paylaştırıldı. Borchardt’ın yürüttüğü kazılarda çıkartılan eserler arasında dünyaca ünlü Nefertiti büstü de yer alıyor.

Ancak bugün bile eserlerin dağılımında Mısır ile Almanya arasındaki fikir ayrılığı devam ediyor. Mısır, özellikle Nefertiti büstünün iadesini istiyor. Serginin açılışına katılan Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Bernd Neumann da tam bu noktada, büstün hiç şüphe götürmeyecek bir şekilde Prusya Kültür Varlıkları Vakfı’na ait olduğunu vurguladı.

Neumann, anlaşma gereği kazıların finansmanına karşılık eserlerin paylaşımının öngörüldüğünü ve eserlerin Fransız idaresindeki Mısır Antik Eserler Birimi tarafından seçildiğini belirtti. Neumann, eserlerin paylaşımında bir yanıltma olduğunun ise efsane olduğunu söyledi.

400 ESER SERGİDE
Amarna’da yapılan kazılarda 7 ile 10 bin arasında tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Bunların yaklaşık 5 bini Berlin’de bulunuyor. Ancak bu eserlerin büyük bir bölümü bugün bile hala ne bilimsel açıdan incelenebildi ne de restorasyonu yapıldı. Kimi ilk kez sergiye çıkan o döneme ait eserlerden büst, heykel veya seramik parçalardan oluşan toplam 400 eser sergide kendine yer buldu. Bunlardan 50’si, New York’taki Metropolitan Müzesi, Fransız Louvre Müzesi ve İngiltere’deki British Müzesi’nden Berlin’e getirildi.

İktidar sahibi politik figür
‘GÜZEL geldi’ anlamındaki Nefertiti’nin, antik Mısır’da sade bir vatandaş olmasına rağmen sözü geçen bir aileden geldiği tahmin ediliyor. 16 yaşındayken, daha sonra Echnaton adını alacak olan Firavun Amenophis’le evlendi.

Bu evlilikten 6 kız çocuğu dünyaya getirdi. Ancak altın maskesiyle tanınan ve genç yaşta ölen Firavun Tutançamun’un da annesi olup olmadığı hala bilimsel açıdan tartışılıyor. Bir çok tarihçi, Nefertiti’nin iktidar sahibi, devlet idaresi üstlenmiş hırslı politik bir figür olduğunu kabul ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!