Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da karnaval eğlenceleri çerçevesinde Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'de 2 Şubat Perşembe günü saat 20.15'te yayınlanan ve Türkler'i aşağılayıp aşağılamadığı konusunda tartışmalara yol açan "Ayşe" skecinin kahramanı Dr. Patricia Lowin, Hürriyet'e konuştu.
Mainz kentinde yaşayan Diş Doktoru Dr. Lowin, "Karnaval önyargıların, klişelerin ortaya atıldığı, toplumun yüz yüze geldiği bir dönem. Amacım hiçbir şekilde Türkleri rencide etmek değil. Böyle bir şey düşünülemez. Hessen Yabancılar Meclisleri Birliği (AGAH) tepki gösterdi. AGAH yöneticileriyle görüştüm. 'Ayşe' tiplemesi ile ırkçılık yapıldığı iddiaları çok yersiz ve komik. Türk komşularım tepki göstermedi. Bir sürü Türk veya Türk kökenli muayenehaneme geliyor. Yaşadığım ve çalıştığım bölgede yıllardır Türklerle iç içeyim. Eğer biz karnaval derneği olarak, 'Aman böyle bir şey yapmayalım. Türkler tepki gösterir' diye düşünseydik, asıl o zaman Türkler'i toplumdan dışlamış olurduk" dedi.
Geçen yılın skeciydi
2012 yılının skeci olarak Yunanistan'ın iflasını ele aldığını belirten Dr. Lowin "Mainz kenti karnavalın en üst düzeyde yaşandığı kentlerden biri. Ayşe tiplemesini 2011 karnavalında toplam 70 bin kişinin izlediği salonlarda sahneledim. Aradan geçen bir yıl sonra Hessen Radyo Televizyon Kurumu (hr) bana, 'Bunu bu yılda sahnele, çekelim' teklifinde bulundu. Bunun üzerine yeniden sahneledim. Karnavalda bizim, 'Soytarı Özgürlüğü'ne dayalı olarak yaptığımız skeçlerin tek amacı toplumun bazı kesimlerinde bulunan önyargı ve klişeleri sahneleyerek bunlara hep birlikte gülerek üzerinde düşünmektir. Gülünen şey sahnelenen değil, önyargıların kendisi. Böylelikle bu klişeler ortadan kalkar. Ayşe tiplemesinde en ufak bir art niyet aranmamalı" dedi.
Tartışmaya yol açmıştı
Ayşe tiplemesine Hessen Yabancılar ve Uyum Meclisleri Birliği (AGAH) Başkanı Corrado di Benedetto "Espriler haddini aştı. Espriye gülünür ancak buradaki espriler boğazımızı düğümledi. En fazla seyircinin ekran başında olduğu saatte ırkçı gösteri" demişti. Bu açıklamaya karşı Hessen Eyalet Milletvekili Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) İsmail Tipi "En ufak birşeyde hemen ırkçılık damgasının vurulmasını üzücü buluyorum. Türkler espirileri anlayacak, neyin kastedildiğini farkedecek zekaya sahip" sözlerine yer vermişti.
Özür dilenmeli
Tipi'nin açıklamasına karşı bu kez Hessen Eyaleti Türk Toplumu, "Biz Tipi'nin, 'Türkler espriden anlar' açıklamasına katılmıyoruz. Bu tutumun karnaval ile alakası olamaz. 2011'in en olumsuz kelimesinin 'Döner cinayetleri' seçilmesinden birkaç hafta sonra Türklerle ilgili bir skeçte Türklerin yayın organı olarak, Döner TV'den bahsedilmesi de dikkat çeken başka bir nokta. Burada Almanya'da yaşayan azınlıkları küçümsemenin yeni bir yöntemi kullanılmıştır" demişti. Frankfurt Yabancılar Meclisi (KAV) Başkanı Enis Gülegen de, "Programda Türklere ve Müslümanlara yapılan hakaret ve ırkçı yaklaşım kabul edilemez. KAV olarak yayını kınıyoruz. Yayını yapan kurum derhal özür dilemeli ve yayın bir daha yapılmamalı" şeklinde konuşmuştu.
Skeçte hangi espriler vardı?
Alman bayrağı üzerinde Türk bayrağı ile sahneye çıkan türbanlı Ayşe konuşmasında, 'Uyum nedir' sorusunu sorduktan sonra bayrağı indirerek mini eteğini gösterip, 'Uyum budur' diyor. Medya ile ilgili tecrübesi olduğunu da belirten Ayşe, "Ne de olsa ZDF'de temizlik yapmıştım. Kardeşim Ahmet'in de kapalı devrede tecrübesi var. Oda Weiterstadt'ta (Hapishane kastediliyor) tecil edilmemek üzere 10 yıllık sözleşmesi var" diyor.
Espriler 24 saat Döner TV uyum alışverişi kanalı esprisi ile devam ediyor. Bu kanalda Başbakan Erdoğan'ın sözde burka ile ilgili yazdığı kitap da tanıtılıyor. Daha sonra karnaval paketi tanıtılıyor. Pakette karnaval burkası, sarımsaklı sucuk, ve sanatçı Mürgit'in sevilen karnaval şarkısı, 'Ramazan'da pazartesi günü sabahında doğdum' şarkısı yer alıyor.