Almanya'yı çok sevdik

Güncelleme Tarihi:

Almanyayı çok sevdik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 20:19

Eğitim projesi kapsamında 2,5 aylığına Türkiye’den Almanya’ya gelen 30 öğrenci “Almanları ve Almanya’yı çok sevdik” dediler.

Haberin Devamı

Türkiye’ye tatile giden Almanlar, “Türkler çok misafirperver” izlenimleriyle dönerken, bu sefer tersine bir gelişme yaşandı. Eğitim amacıyla 2,5 aylığına Almanya’ya gelen 30 Türk öğrenci, Almanlarla çok sıcak bir kaynaşma örneği sergiledi. İlk kez yurtdışına çıkan öğrenciler, “Almanlar soğuk insanlar önyargısıyla geldik. Ama Almanların da çok sıcak ve misafirperver olduğu duygusuyla dönüyoruz” dediler. Türk öğrenciler, Almanya’daki çevre düzeni ve temizliğinden, insanların yardımseverliğinden çok etkilendiklerini anlattılar.

BİRLİKTE EĞLENDİLER
Avrupa Birliği’nin Leonardo da Vinci eğitim projesi kapsamında 2,5 aylığına Almanya’nın Regensburg kentine gelen Tokat Reşadiye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri bu gezilerini bir veda gecesiyle noktaladı. Regensburg yakınlarındaki Wörth kentinde Akkaya Ailesi'ne ait Rosenhof Oteli'ndeki veda gecesinde kentin Belediye Başkanı Anton Rothfischler ve ileri gelen aileleri katılırken Türk müziği eşliğinde çiftetelli oynadı. Gecede Türk öğrenciler folklor oynarken, Alman karneval dans ekibi gösteri yaptı. Geceye Nürnberg’ten muavin konsolos Abdullah Tüylü, Türkiye’nin Regensburg fahri konsolosu Hans J. Huber de katıldı.

GÜZEL DUYGULARLA DÖNÜYORUZ
Okul Müdürü İsmail Sezer, karşılıklı olarak önyargıların kırılmasını amaçlayan bu geziden çok mutlu ayrıldıklarını, Almanlarla çok sıcak dostluklar kurduklarını, kültürlerarası kaynaşmanın önemini vurguladı. Regensburg’ta yaşlılar yurdunu ziyaret eden, Alman yaşlılara dans gösterileri sunan Türk öğrenciler, kentteki Almanların da kalbini kazandı. Regensburg Belediye Başkanı, öğrencilere restoranda yemek verdi. Alman aileler ise Türk öğrencilere İngilizce ve Almanca çalıştırdı. Öğrencilerden Emine Erarslan izlenimlerini şöyle anlattı: “Almanları simaları asık insanlar diye bilirdik. İlk günler bu önyargının doğru olduğunu düşündüm. Ancak içlerine girince, onların da bizim gibi çok sıcak, misafirperver olduklarını yaşadım. Farklı bir kültürü tanıdım. Önemli bir birikimle dönüyorum.”

AYİN İZLEDİK
Regensburg’tan sonra eğitimlerini Prag’da tamamlayan erkek öğrenciler de bu gezinin dünyalarını zenginleştirdiğini anlattı. Adem Karadağ, Eda Nur Kargılı, Kazım Şahin, Ramazan Erdem’in izlenimleri şöyle: “Biz ilk kez yurtdışına çıktık. Buraya gelince önyargılarımız yıkıldı. Çok farklı insanlarla tanıştık. Farklı bir inancı tanıma fırsatı bulduk. Bir kilisede ayin izledik. Herşey bizim için çok ilginçti. Biz buraları çok sevdik.”

HÜRRİYET'E TEŞEKKÜR
Okul müdürü İsmail Sezer ise şöyle konuştu: “Bu öğrencilerin büyük bir bölümü Tokat sınırları dışına bile çıkmamıştı. Bazıları insanlarla konuşmaya çekiniyordu. Burada özgüven kazandılar. Web tasarımı üzerine eğitim gördüler. Bunun yanında İngilizce ve Almanca öğrendiler. Fakat, bu projeyi destekleyen Ulusal Ajans’ın bütçeyi artırması gerekir. 63 gün için 99 bin Euro verdiler. Günde 25 Euro düşüyor. Bununla otel, yiyecek ve kurs masraflarını karşılamak çok zor. Ancak otel Türk oteli olduğu için yardımcı oldular. Bunun yanında Hürriyet Gazetesi'nin aynı proje kapsamında daha önce Adana’dan gelen öğrencilerin perişanlığı üzerine yaptığı haber, bu projedeki bazı suistimalleri önledi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!