Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ile anlaşmalı olarak önceliği hasta, yaşlı, ailesini kaybeden ya da Almanya'da yakınları bulunanlara vererek belirlediği sığınmacı gruba, Almanya'nın Beyrut Büyükelçiliği ile Uluslararası Göç Örgütü temsilcileri de eşlik etti.
Almanya'ya doğru yola çıkan Suriyelilerin akraba ve yakınlarıyla vedası duygusal anlara sahne oldu. Yapılan anlaşma kapsamında, bazı aileler ikiye bölünmek zorunda kaldı. Ailenin bir kısmı Lübnan'da kalırken, diğer kısmı da Almanya'ya doğru yola çıktı.
AİLELER BİRBİRİNDEN ZOR AYRILDI
İKİ YILLIK VİZE, GEÇİCİ İKAMET
Almanya, kabul ettiği 4 bin mülteciye iki yıllık vize ve geçici oturma izni veriyor. Bu hafta içinde yola çıkanlar, ikinci kafileyi oluşturuyor. Geçen ay yaşlı, hasta ve engellilerden oluşan 107 kişilik ilk grup sığınmacı, Almanya'ya gelmişti. Üçüncü grubun Ekim ayı sonunda gitmesi bekleniyor.
Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Suriyeli sığınmacılardan Münteha el-Halebi, Almanya'ya gitmeyi engelli oğlunun tedavisi için talep ettiğini belirterek, "Oğluma Almanya'da gereken önemin verileceğini umuyorum. 6 çocuğuma da iyi bir gelecek sağlamak istiyorum" dedi.
UNCHR verilerine göre, Lübnan'da kayıtlı 786 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan yönetimi ise Suriyeli sığınmacıların sayısının yaklaşık 1 milyon 175 bin olduğunu belirtiyor. Suriye içinde yerinden edilmiş olanların sayısı ise 5 milyon.
ALMANLAR KARŞI
Mültecilerle ilgili politikalar, Almanya'da koalisyon görüşmelerinde de ele alınan konular arasında yer alıyor. Yeşiller, ülkeye kabul edilen mülteci sayısının artırılmasını isterken, Birlik Partileri (CDU/CSU) ise buna karşı çıkıyor.
Yapılan kamuoyu yoklamaları ise halkın çoğunluğunun mülteci alınmasına karşı olduğunu gösterdi. Cihan Haber Ajansı'na göre, Alman Birinci Devlet Televizyonu ARD tarafından yapılan ankette Almanların yüzde 51'i mültecilere karşı olduğunu söylerken, yüzde 43'ü ise Almanya’ya mülteci girişine izin verilmesini istedi.
Mülteci karşıtlığı özellikle “Almanya için Alternatif Partisi” AfD, ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri’nde yüksek çıktı. AfD taraftarlarının yüzde 70'i bu görüşü savunurken, Birlik Partileri mensuplarının yüzde 61 aynı fikri paylaştı.