Güncelleme Tarihi:
Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı (AAD), Almanya'ya adeta hukuk dersi vererek Almanya'da “mini job” olarak bilinen ve haftada birkaç saatlik işlerde çalışan Türk vatandaşlarının ikamet etme ve çalışma izinlerinin uzatılması gerektiğine karar verdi. AAD, düzenli işi olmadığı ve kendi geçimini sağlayacak bir işte çalışmadığı gerekçesiyle 2008 yılında ikamet (Aufenthaltserbaubnis) ve çalışma iznini (Arbeitserlaubnis) uzatmayan Berlin Eyaleti'ni mahkemeye veren Hava Genç'i haklı buldu.
Eşinden ayrıldı
AAD, aile birleşimi yasası çerçevesinde Almanya'ya gelen, ancak daha sonra eşinden ayrılan ve 4 yılı aşkın bir süre Berlin'deki bir temizlik şirketinde haftada 5.5 saat 7.87 Euro saat ücretiyle çalışan Hava Genç'in oturumunun ve çalışma izinin uzatılması gerektiğine karar verdi. AAD, kendisinden görüş ve değerlendirme isteyen Berlin İdari Mahkemesi'ne Hava Genç'in açtığı davayı bu karar ışığında değerlendirme önerisinde bulundu.
"İkamet izni uzatılır"
Avrupa Adalet Divanı, Türkiye ile şu andaki Avrupa Birliği'nin (AB) öncüsü konumundaki Avrupa Ekonomi Topluluğu (AET) arasında 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan ve 19 Eylül 1980 tarihinde Ortaklık Konseyi tarafından kabul edilen Ortaklık Sözleşmesi ışığında Hava Genç'in ikamet izninin uzatılması gerektiğine dikkat çekti. AAD, özellikle Alman tarafın Ortaklık Sözleşmesi'nin şu maddelerine göre hareket etmesi gerektiğini de hatırlattılar: Ortaklık Sözleşmesi'nin 3. maddesine göre, herhangi bir üye ülkede bir yıl düzenli olarak bir iş verenin yayında çalışanların ikamet izinleri uzatılır. Düzenli olarak 4 yıl çalışanlar da istedikleri iş kolunda çalışma hakkı kazanırlar.
Aile birleşimiyle geldi
Hava Genç, 7 Temmuz 2000 tarihinde Aile Birleşimi Yasası çerçevesinde vizeyle Almanya'ya geldi. Önce oturum izni sonra da süresiz oturum izni aldı. 12 Ocak 2004 tarihine kadar birlikte yaşayan çift ayrılınca, ilgili Alman makamlar Hava Genç'e 1 Ağustos 2005 tarihi itibariyle Aile Birleşimi Yasası'nı gerekçe gösterip 2 yıllık ikamet izni verdi.
Dava açtı
Bu arada bir temizlik şirketinde haftada 5.5 saat olmak üzere 7.87 Euro saat ücretiyle çalışmaya başladı. Aynı zamanda sosyal yardım alan Hava Genç, 7 Ağustos 2007'de oturum izninin uzatılması için başvurdu. Berlin'deki ilgili birim 4 Şubat 2008 tarihinde oturum izninin uzatılmasını reddetti. Bunun üzerine Genç, 22 Şubat 2008'de Berlin İdari Mahkemesi nezdinde dava açtı.
Sözleşme sundu
Bu arada süresiz çalışabileceğini ve haftada 25 saat çalışarak ayda 422 Euro kazanabileceğini içeren bir sözleşme de sundu. Bunun üzerine Berlin İdari Mahkemesi nihai kararını vermeden görüş belirtmesi için davayı Avrupa Adalet Divanı'na aktardı.