Güncelleme Tarihi:
Özellikle de hayatta olan tek eski Başbakan Gerhard Schröder’e dönük ödemeler ve giderlerle ilgili olarak.
Alman Vergi Mükellefleri Birliği de eski cumhurbaşkanlarına yapılan ‘onur ödeneği’nin düşürülmesini önerdi.
Bazı bilim insanları ve mali uzmanlar ile bazı politikacılar da bu yöndeki önerilere tam destek verdiler.
Almanya’da geçerli yasalara göre, görev süresi dolduktan sonra veya politik ve sağlık nedeniyle görevi erken bırakan cumhurbaşkanları, yaşamları boyunca, görev süresinde aldıkları aylık düzeyinde ‘onur ödeneği’ alırlar.
Bu uygulama 1959 yılından beri geçerlidir.
O yüzden Almanya’nın ilk cumhurbaşkanı Theodor Heuss bundan yararlanamadı.
Daha sonraki dönemlerde cumhurbaşkanı olarak görev yapan Heinrich Lübke ile Gustav Heinemann 6’şar yıl, Walter Scheel 37 yıl, Karl Karsten 8 yıl, Richard von Weizsaecker 21 yıl, Roman Herzog 18 yıl, Johannes Rau 2 yıl ‘onur ödeneği’ aldı.
*
Şu anda hayatta olan üç eski cumhurbaşkanı var.
2004-2010 yılları arasında görev yapan Horst Köhler, 2010 yılında görevi devralan alan, ancak tanıdık bir iş insanından düşük faizli kredi aldığının ortaya çıkması üzerine eleştirilerin yoğunlaşması nedeniyle 2012 yılında istifa etmek zorunda kalan Christian Wulff ile yerine geçen Joachim Gauck.
Bir dönemler Alman Sparkasse Bankası’nın başkanlığını sonra da Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığını yapan Horst Köhler, bu görevlerinden dolayı fazla emeklilik parası aldığı için 2012 yılında ‘onur ödeneği’nden feragat etti.
Şu anda yalnız Christian Wulff ile Joachim Gauck ‘onur ödeneği’ almaktadır.
Yasal düzenlemelere göre kendilerine ayda 20 bin 771 euro ödeme yapılmaktadır.
Almanya’daki yasalara göre, eski cumhurbaşkanları ile eski başbakanlara makam aracı ve şoför de verilmekte, Berlin’deki bürolarının kiraları, sekreter ve büro çalışanlarının aylıkları da devlet tarafından ödenmektedir.
Yıllarca bu uyugulamaya kimsecikler itiraz etmedi. Ancak şimdi ‘yeni düzenleme’ önerileri artmaya başladı.
Özellikle de eski Cumhurbaşkanı Wulff ve eski Başbakan Schröder’e kafayı takanlar seslerini yükseltmeye başladılar.
Wulff’un ‘onur ödeneğini haketmediğini’ ileri sürenler bile oldu.
Rus doğalgaz şirketi ‘Kuzey Akımı 2’ ile petrol şirketi Rostneft’in Denetleme Kurulu’nda yönetici olan Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder’in Berlin’deki bürosunun kirası ile bu büroda çalışan sekreter ve büro yöneticisinin aylıklarının devlet tarafından ödenmesinin ‘siyasi ahlakla bağdaşmadığı’ görüşünü savunanlar çoğaldı.
Hatta Schröder’in bu büroyu özel randevuları ve lobi şirketlerinin çıkarları için kullandığını ileri sürenler bile oldu.
Schröder’in ‘Kuzey Akımı 2’ ve Rosneft’ten ‘milyonlar götürdüğünü’ ileri sürüp, büro ve personel giderlerini kendisinin ödemesi gerektiğini gündeme getirenler oldu.
Evet, Schröder’e büro ve personel giderleri, makam aracı ve şoför için devlet yılda 500 bin euronun üzerinde ödeme yapmaktadır.
Eski cumhurbaşkanları Christian Wulff ve Joachim Gauck için de.
*
Evet, dünyanın en zengin sanayi ülkelerinin ilk sıralarında yer alan Almanya gibi bir ülkede, eski cumhurbaşkanlarına ve eski başbakana yapılan ödemeler adeta sorun haline getirilmek istenmektedir.
Toplamda 3 milyon euroyu bile bulmayan bu ödemeler yüzünden Almanya gülünç duruma düşmektedir.
Tabii bu da Almanya’ya yakışmamamaktadır.
Hem de hiç yakışmamaktadır.