Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Başkanı Prof. Recep Keskin, Almanya'nın ciddi bir kalifiye işgücü açığı ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Keskin, "Eğer bu açık kapatılmazsa, ilerde ekonomik ve sosyal sistemin ayakta tutulması güçleşecektir" dedi. ATİAD Genel Sekreteri Ömer Sağlam ile birlikte Hürriyet'i ziyaret eden Prof. Keskin, 400 bini akademisyen 1,5 milyon kalifiye işgücü açığının, kalifiye işçi göçü ve Almanya'daki göçmen çocuk ve gençlerin eğitilerek nitelikli hale getirilmesiyle kapatılabileceğini söyledi. Alman Hükümeti ise, yeni işgücü göçü yerine çözümün buradaki göçmen gençlerin eğitilmesinde gördüğünü açıklamıştı.
Sistem değişmeli
Keskin, "Almanya 1950-60'lı yıllarda kalifiye işgücü yetiştirmeye büyük önem verdi. Ancak 1970-80'li yıllarda ise bu çabalar zayıfladı. 1980-90'larda ise kalifiye ve yarı kalifiye elemanlar yurtdışından alınırken, meslek eğitimi geri plana atıldı. Almanlar lise ve üniversiteye gitmeye ağırlık verince, meslek sahiplilerin ve ustaların sayısı azalmaya başladı. Sonuçta çalışacak kimse kalmadı. Ekonomi çökünce yeniden meslek eğitimine önem verilmeye başlandı. Bugün bir işyeri kurmak için en azından ustalık diplomasına ihtiyaç var. Oysa Almanya'nın çok büyük usta açığı var. Bu açığı kapatmak için, eğitim sistemi değişmeli ve meslek eğitiminin önemi vurgulanmalı" dedi.
Türk Alman Ekonomi Günü
Almanya'da 1970'lerde 3 bin olan Türk girişimci sayısının günümüzde 80 bine, genel göçmen girişimci sayısının da 600 bine ulaştığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Türk girişimciliğini artırmak, eğitmek ve Alman ekonomisine kazandırmak için bir dizi çalışma ve etkinliklerimiz var. Bunlardan biri de 2 Ekim tarihinde Düsseldorf CCD Stadthalle'de düzenleyeceğimiz Almanya Türk Ekonomi Günü 2010 etkinliğidir. Türkiye ve Almanya'dan üst düzey siyasi temsilcilerin yanı sıra Türk ve Alman girişimcilerinin katılacağı etkinlikle amacımız, 500 girişimciye ulaşmak, Türk ve Alman kökenli girişimci işadamlarımıza platform oluşturmak" dedi.
Önceliğimiz eğitim uyum ve işsizlik
Bu arada önceki gün Mörfelden-Walldorf kasabasındaki NH Hotel'de Türk basınıyla iftar yemeğinde buluşan ATİAD yönetimi, son altı ayda yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. ATİAD Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Baklan, Doğan Gülşen, Fırat Baz ve Derya Aşçı'nın yanı sıra İstişare Kurulu Başkanı Kemal Şahin ve ATİAD Genel Sekreteri Ömer Sağlam'ın hazır bulunduğu toplantıda konuşan ATİAD Başkanı Prof. Recep Keskin, Alman Devleti ve AB fonlarından aldıkları destekle yürüttükleri projelerin odağında eğitim, işsizlik ve uyumun bulunduğunu söyledi.
Ekonomiye kazandıralım
ATİAD olarak Federal Eğitim ve Uyum komisyonlarında yer aldıklarına işaret eden Prof. Dr. Keskin, "Federal Hükümetin yabancı diplomaların tanınması için kurulacak komisyonda da yer alacağız. Hedef, Almanya'daki 700-800 bin uzman göçmeni Alman ekonomisine kazandırmaktır" diye konuştu. ATİAD Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Baklan da, Almanya'daki Türk esnaf arasında yönetici eksikliği bulunduğuna işaret ederek, "Türk esnaf, daha profesyonel çalışmalı ve ufuğunu genişletmeli. Bu amaçla DGB Bildungswerk ile başlattığımız proje çerçevesinde, göçmen kökenli şirket yöneticilerinin kültürlerarası diyaloğunun önemi konusunda bilinçlendiriyoruz" dedi.
Sinerji yaratarak ciddiye alınırız
ATİAD İstişare Kurulu Başkanı Kemal Şahin ise, yaptığı konuşmada, haftalık Wirtschaftswoche dergisinin son sayısının kapağında yer alan "Almanya misafir işçi arıyor" başlıklı habere işaret ederek, "Almanya nüfusu giderek yaşlanıyor. Doğum oranları düşüyor. Mevcut ekonomik ve sosyal sistemin ayakta tutulması için Almanya bir yandan yurtdışında kalifiye işgücü getirmek istiyor, öte yandan ise, ülkede yetişen göçmenlerin nitelikli hale getirilmesi için çaba sarfediyor. Biz de ATİAD olarak, başta Hauptschule mezunu olup da iş piyasasında çalışma imkanları zayıf olan çocuk ve gençlerimizin kalifiye hale getirilmesi için çeşitli projeler yürütüyoruz. Ayrıca, girişimcilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için de bir dizi çalışmalar yapıyoruz. Çünkü ne kadar güçlü olur ve kendi aramızda sinerji yaratırsak, istemlerimiz de o oranda ciddiye alınacaktır" dedi.
Hedef 2 yılda 20 bin kişi
ATİAD Başkanı Prof. Recep Keskin, Türk ailelerin ve çocuklarının meslek eğitimi konusunda aydınlatılması ve bilgilendirilmesi için Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde yeni bir projeyle kazandıkları ve eğittikleri 116 gönüllü meslek rehberleri sayesinde, iki ay içinde 500 kişiye ulaştıklarını söyledi. Keskin, "Hedefimiz iki yılda 20 bin kişiye ulaşıp, aileleri ve çocuklarını meslek eğitimi seçimi konusunda ilk yönlendirmede bulunmak ve onları ekonomiye kazanmaktır" dedi.