Güncelleme Tarihi:
Der Spiegel dergisinin Alman hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde, Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak erken seçimde iktidara gelecek partilerin uygulanmakta olan mali ve ekonomik reform programını reddetmeleri durumunda, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının bir seçenek olarak görülebileceği iddia edildi.
Söz konusu haberde, borçları 320 milyar Euro'yu aşan Yunanistan'ın Euro'dan çıkması ihtimalinin geçmişte tüm Euro Bölgesi için bir tehlike olarak görüldüğü, ancak Alman Hükümeti'nin artık bunu yönetilebilir bir seçenek olarak değerlendirdiği belirtildi.
Haberde, hükümet yetkililerinin Yunanistan'ın Euro'dan ayrılması, ancak Avrupa Birliği üyesi olarak kalmasını sağlayacak senaryolar üzerinde durduğu kaydedildi.
HÜKÜMETTEN İLK TEPKİLER
Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Georg Streiter, Alman haber ajansı DPA'ya yaptığı kısa açıklamada, "Yunanistan geçmişte yükümlülüklerini yerine getirdi. Alman hükümeti, Yunanistan'ın bundan sonra da yükümlülüklerine yerine getireceği düşüncesiyle hareket etmektedir" ifadelerini kullandı.
Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Roth ise twitter hesabında tartışmanın zamanlamasının yanlış olduğunu belirterek, "Yunanistan, Euro Bölgesi'nin üyesidir. Böyle de kalmalıdır. Şimdi siyasi ve ekonomik olarak düşüncesizce konuşmanın vakti değil" yazdı.
MUHALEFETTEN MERKEL'E SUÇLAMA
Almanya'da muhalefette olan Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger ise Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, "Alman hükümeti Yunanistan'da krizi tırmandıracak bir bombayı ateşliyor" dedi.
Basına sızan haberleri "sorumsuzluk" olarak nitelendiren Riexinger, "Kamuoyu önünde bu şekilde şantaj yapılarak Yunanistan seçimler öncesinde istikrarsızlaştırılıyor" ifadesini kullandı.
Bu haberlerin Yunanistan'da vatandaşların bir an önce bankalara hücum etmesini beraberinde getirebileceği uyarısında bulunan Riexinger, Başbakan Angela Merkel'e vakit geçirmeden bir açıklama yaparak, Euro Bölgesi konusunda görüşünü açıkça ortaya koyması çağrısında bulundu.
YUNANİSTAN'IN EURO'DAN ÇIKMASI SENARYOSU
Yunanistan'ın borç krizinden çıkabilmesi için AB tarafından sağlanan 142 milyar Euro'luk mali yardım paketine yaklaşık 65 milyar Euro'luk katkı sağlayan Almanya, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması ihtimaline bugüne kadar soğuk bakıyordu.
Borç krizindeki Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasının uluslararası piyasalarda krizdeki diğer ülkelerin de Euro'dan ayrılabileceği spekülasyonlarına yol açabileceği, krizin domino etkisiyle diğer Euro ülkelerini de sarsabileceğinden endişe ediliyordu.
Yunanistan'daki erken seçimler öncesinde kamuoyu anketlerinde önde görünen Radikal Sol İttifak (SYRIZA), Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılması, mali ve ekonomik reform programına ilişkin koşulların yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savunuyor.
Avrupa Birliği'nde, 28 üye ülkeden 19'u ortak para birimi Euro'yu kullanıyor. Bugüne kadar parasal birliğe katılan hiçbir ülke daha sonra ayrılmadığı için bunun hukuki temelleri konusunda belirsizlik bulunuyor. Kısaca "Grexit" olarak adlandırılan Yunanistan'ın Euro'dan çıkması senaryosunun, Atina'nın kendi talebiyle gerçekleşebileceği kaydediliyor.