Almanya’nın ilk kadın eyalet başbakanı hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın ilk kadın eyalet başbakanı hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2023 09:51

Almanya’nın ilk eyalet başbakanı olarak tarihe geçen uzun yıllar Schleswig-Holstein Başbakanlığı yapan SPD’li siyasetçi Heide Simonis, 80 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

SIMONIS, 1993-2005 yılları arasında eyalet başbakanlığı yapmıştı. SPD Eyalet Teşkilatı Başkanı Serpil Midyatlı, Simonis’in 80’inci doğum gününden kısa bir süre sonra evinde hayatını kaybettiğini kamuoyuna duyurdu. Parkinson hastalığını yıllar önce kamuoyuna duyuran Simonis, yavaş yavaş göz önünden çekilen çekilmişti. 1976 yılında 33 yaşındayken, en genç parlamenter olarak o zamanlar başkent olan Bonn’daki Federal Meclis milletvekili seçildi. Kısa sürede bir bütçe uzmanı haline geldi ve 1988’de Schleswig-Holstein’a taşınarak SPD’li umut vaat eden Björn Engholm’un kabinesinde Maliye Bakanı oldu. 1993’te, ‘Barschel skandalı’nın Kiel’in eyalet siyasetini sarstığı son derece çalkantılı bir dönemde göreve geldi. 1987’deki ‘Barschel skandalı’nın geç etkileri nedeniyle başarısız olan ve istifa etmek zorunda kalan Engholm’un yerini aldı.

Haberin Devamı

2005 SEÇİMLERİNİ KAYBETTİ
Simonis, ilk önce bu eyalette tek başına iktidar olan SPD hükümetine liderlik etti ardından da 1996’dan 2005’e kadar kırmızı-yeşil koalisyona. Siyasi kariyeri ise ilginç bir ihanetle sona erdi; 17 Mart 2005’te yapılan eyalet başbakanlık seçimlerinde parti içi bir muhalif, dört turda da kendisine oy verilmesini reddetti. Bu nedenle eyalet parlamentosuna yeniden seçilemedi. O dönemde Simonis, Schleswig-Holstein’daki Danimarkalı azınlığın partisi Südschleswigsche Wählerverband (SSW) tarafından desteklenen ve başa baş geçen bir eyalet seçiminin ardından kırmızı-yeşil azınlık hükümetiyle yönetime devam etmek istiyordu. Kendi saflarındaki muhalifin kim olduğu ise bugün hâlâ kamuoyu tarafından bilinmiyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME!