Almanya'nın ilk İslam ve Teoloji merkezi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın ilk İslam ve Teoloji merkezi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 17:21

Almanya’nın Tübingen Üniversitesinde Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan’ın sözleriyle tarihi bir gün yaşandı. Ülkenin ilk İslam ve Teoloji merkezi düzenlenen büyük bir törenle açıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN Tübingen Üniversitesinde ülkenin ilk İslam ve Teoloji merkezinin resmi açılışı yapıldı. Törene Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan, Baden-Württemberg Eyaleti Bilim, Araştırma ve Sanat Bakanı Theresia Bauer, Almanya Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) Sözcüsü Bekir Alboğa, Türkiye Diyanet Dış İlişkiler Genel Müdürü Mehmet Paçacı, Sarayevo Müftüsü Mustafa Ceric konuşmacı olarak katıldı. Törende Baden-Württemberg Uyun Bakanı Bilkay Öney, Stuttgart Başkonsolosu M. Türker Arı ve Tübingen Belediye Başkanı Boris Palmer ile kentin Yahudi ve Hıristiyan toplumunun dini liderleri de hazır bulundu.

Merkezin açılış töreninde konuşan Bakan Annette Schavan “Bugün büyük bir gün. Uyum için dönüm noktası olacak bir gün. Uzun ve yoğun bir çalışmanın sonunda Almanya’da ki dört İslam ve Teoloji Merkezinden ilk oluyor. Avrupa’ya örnek olacak bir atılım” dedi. Schavan dinlerin açıklamaya ve aydınlanmaya ihtiyacı olduğunu ifade ederken bir şeye düşünülmeden inanıldığı takdirde, bunun insanı hızlı bir şekilde yanlış yöne götürebileceğini kaydetti.

Bir toplumda farklı dinlerin bir arada bulunmasının bir tehdit değil, zenginlik olduğunun altını çizerken “Diğerleri için nelerin kutsal olduğunu anlamamıza yardımcı olacak” dedi. İslam Teoloji Merkezinin Hristiyan topluluklarla diyalogun teşvik edilmesine de büyük imkan sağlayacağını söyledi.

ALMANYA VE AVRUPA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ
Merkezin açılışına konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Dış İlişkiler genel Müdürü Mehmet Paçacı “Türkiye’de ki Üniversitelerimiz, bilim kurumlarımız merkez ile birlikte çalışmaya her türlü yardıma hazır” dedi. Paçacı Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Bugün İlahiyat Bilimi açısından çok önemli bir gün diye düşünüyorum. Daha önce bir takım denemeler olmuştu.

Ama bu başlangıç çok farklı. Burada Teoloji’den çok din adamı yetiştirme konusunu hedefleyen bir program başlıyor. Önemli olan bir diğer durumda Müslüman toplumun oluşumuna önemli katkılar sağlayabildiği, katılım yaptığı bir organizasyon oluyor. Bunu Almanya ve Avrupa açısından çok önemli bir başlangıç olarak görüyorum” dedi.

BİZDE KATKI SAĞLAYACAĞIZ
Almanya Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) Sözcüsü Bekir Alboğa yaptığı konuşmada "Alman Üniversitelerinde teoloji hakkında sahip olduğumuz büyük tecrübeyle İslam teolojisinin geliştirilmesine de katkı sağlamak istiyoruz" dedi. Alboğa bundan sonraki adım olarak da Almanya’da yaşayan Müslümanların hukuki açıdan tanınmasının önemli olduğunu ifade ederken Almanya’da İslamiyet ve Müslümanlar hakkında çok olumsuz bir imajın olduğunu söyledi. Bunun da Müslümanlara diğer dini topluluklar gibi eşit hukuki hakların tanınmamasından kaynaklandığını savundu.

İSLAM TANRININ BİR ARMAĞANI
Açılış törenine katılan Sarayevo Müftüsü Mustafa Ceriç “Bu Avrupa’da barış için atılan çok önemli bir adım. Merkez Avrupalı Müslümanlara kendilerini bulma yolunda büyük katkı sağlayacak. Avrupa’da yaşayan insanlar birbirlerine korkuyla bakmayacaklar. İnşallah bu merkezde eğitim alacak öğrenciler barış ve dostluk mesajını bütün dünyaya yayacaklar. Bir başka önemli konu da Müslümanlar arasındaki diyalogdur. Kimse İslamiyet’in tek sahibi değildir. İslam Allahın bizlere bir hediyesidir” dedi.

İSLAM MERKEZİ HAKKINDA
Almanya çapında dört üniversitede kurulacak merkezlerin ilki olan Tübingen Üniversitesi İslam Teoloji Merkezinde geçen yılın Ekim ayından bu yana 23’ü bayan olmak üzere 36 kişi eğitim görmeye başladı. Burada eğitimini tamamlayan öğrenciler devlet okullarında İslam dini üzerine ders verecekler.

Almanya Bilim kurulunun tavsiyesiyle başlayan çalışmalar sonunda Tübingen’in yanı sıra Münster-Osnabrück, Frankfurt-Giessen ve Erlangen-Nürnberg üniversitelerindeki merkezler de bu yıl içersinde açılacak. Kurul ilk beş yıl için Üniversiteye profesörler, çalışanlar ve kaynak kullanımı için dört milyon Euro yardım yapılırken, bu seneden başlamak üzere Baden-Württemberg Eyalet bütçesinden de yılda 1,3 milyon Euro para aktarılacak.

Merkezin kurulum aşamasında danışma kurulunun yedi üyesinden altısının Türk olması da dikkat çekiyor. Kurulda Süleyman Tenger(DITIB), Muhamed Basceliç(Tübingen Üniversitesi), Dr. Fatma Bayraktar-Karahan (Essen Konsolosluğu- Vaize), Serkan İnce (Bayreuth Universitesi), İsmail Kuvvet (Türk-Alman Uyum derneği ve İslam Eğitimi derneği Herrenberg), Prof. Dr. Abdullah Takım (Frankfurt Üniversitesi), Dr. Halise kader Zengin (Ankara Üniversitesi) bulundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!