Almanya'nın geleceği göçmenlere bağlı

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın geleceği göçmenlere bağlı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 21:57

Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, gelecekte Almanya'da yaşayan göçmen kökenli insanların rolünün çok daha önemli olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, gelecekte Almanya’da yaşayan göçmen kökenli insanların rolünün çok daha önemli olacağını söyledi.

Wolfgang Schaeuble, açılışını dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı 60. Frankfurt Kitap Fuarı çerçevesinde bir grup başarılı Türk genciyle bir panelde biraraya gelerek, uyum ve eğitim konularında tartıştı.

Schaeuble, konuşmasında, göçmen kökenli insanların Almanya’ya katkılarına değinerek, 'Göçmen kökenli insanların rolü gelecekte daha da önemli olacak' dedi.

Ülkede yaşayan 3. kuşak göçmenlerle, 1. ya da 2. kuşak göçmenlerden çok daha fazla sorun yaşandığına dikkati çeken Schaeuble, bunun kimlik bunalımından kaynaklanıyor olabileceğini bildirdi.

Almanya’daki 1. ve 2. göçmen kuşağın nereden geldiklerini bildiklerini, 3. kuşak göçmen grubunun ise kendilerini emin olmadıkları bir ortam içinde hissettiklerini ifade eden Schaeuble, güçlü karaktere sahip gençlerin kendilerini
kurtardıklarını, ancak diğer gençlerin kurtarılması için de çaba harcamaları gerektiğini kaydetti.

Göçmenlerin Alman toplumuna uyumları konusunda büyük eksikliklerin olduğunu bildiğini, ancak çok önemli gelişmelerin de olduğunu ve bunların gözardı edilmemesi gerektiğini belirten Schaeuble, bu nedenle uyumda başarılı olacakları konusunda karamsar olmadığını dile getirdi.

Bu arada panele katılan öğrenci Gülden Şahin, Alman ve Türk toplumları arasında sorunların giderilebilmesi için, sorunlar ortaya çıktığında bunların açıkça dile getirilmesi gerektiğini anlattı.

Almanya Kültürlerarası Konseyi Temsilcisi Hasibe Özaslan da Almanya’da göçmenlerle ilgili olarak yalnızca göç ve uyum konularında konuşulmadığı zaman gerçek anlamda uyumun sağlanmış olacağını vurguladı.

Öğretmenlik eğitimi gören Melek Aldemir ise hırslı olunması gerektiğini belirterek, göçmenlerin de tüm insanlar gibi hırslı olmaları ve özellikle Almanca’yı iyi bilmeleri durumunda başarılı olabileceklerini söyledi.

Tıp eğitimi gören Ümmühan Çiftçi de sosyal açıdan yardıma muhtaç insanlara yardım edilmesi gereğine işaret ederken, panele katılan Keser-Consulting adlı şirketin yöneticisi Aygün Keser ise heryerde, özellikle Alman basınında başarılı göçmen kökenli insanların normal insanlar olduğuna vurgu yapılması gerektiğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!