Güncelleme Tarihi:
Almanya’da son yıllarda en çok tartışılan ve normal çalışanlarla aynı işi yaptıkları halde daha düşük maaş alan “kiralık işçi“ uygulamasına yasal düzenleme geliyor.
Mühendislikten, prodüksiyon çalışanına, güvenlik elemanlarından, temizlik işçisine kadar yaklaşık 850 bin kiralık işçi statüsünde çalışan, normal çalışanlar ile aynı ücreti alacak.
Birçok firmanın normal çalışanlar yerine daha düşük ücretle kiralık işçi istihdam ettikleri ve işverenlerin kiralık işçi uygulamasını ücret düşürmek için tehdit olarak kullandığı yönünde suistimallerin önüne geçmeyi hedefleyen Federal Çalışma Bakanlığı, yeni düzenleme ile aynı işi yaptığı halde daha düşük maaş alan kiralık işçilerin haklarını iyileştirilecek.
9 AY SONRA ÜCRETLER EŞİTLENECEK
Federal Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısına göre, kiralık işçi sözleşmesiyle çalışmaya başlayan birisinin alacağı ücret dokuz ay sonra iş yerinde normal çalışan bir işçiyle aynı seviyede olacak. Ücretler dokuz ayın sonunda eşitlenecek. İstisnai durumlarda bu süre en fazla üç ay uzatılabilecek. Kiralık işçi sözleşmesi en fazla 18 aylık olacak.
GREVLERDE ALTERNATİF OLARAK KULLANILAMAYACAK
Şirketlerin toplu sözleşme pazarlığı yaparken, çalışanların greve gitmeleri durumunda kiralık işçileri alternatif olarak görmelerinin önüne geçilecek. Kiralık işçiler bu süreçte alternatif olarak istihdam edilemeyecek. Aynı şekilde firma bünyesinde bulunan işçi sendikaları kiralık işçi sözleşmeleri, bu çalışanların hakları konusunda bilgilendirilecekler. Kiralık işçi sözleşmeleri ile normal çalışanların sözleşmeleri arasında fark kalmayacak.
YASA 2017’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı, ilgili bakanlıkların ve kurumların incelemesinden sonra önümüzde Aralık ayının ortasında Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek. 2016 Mart ayında Federal Meclis’te tartışılıp kabul edilerek 2017 Ocak ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Uzmanlar ise yüz binlerce mültecinin akın ettiği Almanya’da kiralık işçi uygulamasının mültecilerin çalışma piyasasına uyumlarını hızlandıracağını dile getirerek, kiralık işçi yasasında planlanan değişikliğin ise mültecilerin istihdam piyasasına katılımlarını zorlaştıracağını ileri sürdüler.