Almanya'dan Peşmerge'ye askeri eğitim desteği

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Peşmergeye askeri eğitim desteği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 15:51

Almanya Bakanlar Kurulu'nun, terör örgütü IŞİD'le mücadele eden Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) güçlerine eğitim vermesi için bölgeye yaklaşık 100 kişilik eğitim birliği gönderme kararı aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Başbakanlık'taki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Waleter Steinmeier ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Federal Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Steinmeier, herkese acımasızca ve inanılmaz bir şiddet uygulayan terör örgütü IŞİD'in ülke sınırlarıyla konumunun belirlenemediğini söyledi.

“Bundan dolayı Irak'ta mı yoksa Suriye'de mi bir şey yapalım' diye karar veremiyoruz. Bilakis tüm Ortadoğu'ya bakmamız lazım” diyen Steinmeier, şu an siyasi faaliyetlerinin özünün Suriye'ye yönelik olduğunu belirtti.

Suriye'de 4 yıl içinde 250 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Steinmeier, bu konuda Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Staffan di Mastura'nın, ABD, İngiltere ve Fransa dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yaptığını hatırlattı.

Steinmeier, ancak IŞİD'e karşı cephe hattının tutulması için Irak'ın da göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Bu hattın Kuzey Irak bölümünde Peşmerge'nin bulunduğuna işaret eden Steinmeier, Peşmerge'ye daha önce insani yardım ve askeri teçhizat yardımı yaptıklarını hatırlattı.

Steinmier, şimdi de hem Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin hem de Bağdat'taki Irak merkezi hükümetin askeri eğitim konusunda ricasının bulunduğunu ifade etti.

Bunun üzerinde titiz bir şekilde çalıştıklarını dile getiren Steinmeier, bölgeye de dışişleri ve savunma bakanlıklarından iki heyetin gittiğini anımsattı.

Maceraya girişmeyeceklerini ifade eden Steinmeier, gönderilecek asker sayısı konusunda üst sınır getirdiklerini, güvenlik durumunun değişmesi halindebu kararın her zaman geri alınabileceği güvencesinin bulunduğunu vurguladı.

Bölgedeki duruma da dikkati çeken Steinmeier, “Genel duruma bakılırsa askeri destek olmadan da olmuyor. Bu savaş görevi değil, eğitim görevidir” dedi.

“Peşmerge ile iyi tecrübeler edindik”

Savunma Bakanı Leyen de IŞİD'in durdurulmasının önemli olduğunu belirterek bundan dolayı sığınmacıları koruyanları ve IŞİD'e karşı çıkanları desteklediklerini söyledi.

Bunların özellikle Irak Silahlı Kuvvetleri ile Peşmerge olduğunu belirten Leyen, IŞİD'e karşı kurulan ittifakta Almanya'nın Kuzey Irak'a yoğunlaşmasının kararlaştırıldığını ve orada sorumluluğu üstlendiklerini kaydetti.

“Peşmerge ile iyi tecrübeler edindik” ifadesini kullanan Leyen, Peşmerge'nin güvenilir ve motiyasyonlu olduğunu ancak askeri teçhizata ve iyi bir eğitime ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Peşmerge'ye askeri eğitim vereceklerini ifade eden Leyen, “Yaklaşık 100 askeri Irak'ın kuzeyinde göndereceğiz. Başka ülkelerle de birlikte çalışıyoruz. Özellikle de İtalyanlarla ve aynı zamanda Hollandalı veya İskandinavlarla” şeklinde konuştu.

Eğitim için lojistik altyapı da üstlenilecek

Eğitimi bölümlere ayırdıklarını belirten Leyen, Peşmerge'ye temel eğitimin yanı sıra sıhhiye ve mayın temizleme ile yönetim ve taktik konularında da eğitim verileceğini bildirdi.

Eğitimin misyonunun Erbil'de yoğunlaşacağını, diğer partner ülkelerin de Irak'ın kuzeyindeki başka yerlerde eğitim vereceğine işaret eden Leyen, birlikte ortak bir eğitim misyonu gerçekleştireceklerini kaydetti.

İtalyanların yaz aylarında eğitimin lojistiğini üstlenmek istediğine işaret eden Leyen, tüm bunların IŞİD'e karşı ittifak güçlerince kararlaştırıldığını belirtti.

Leyen- Barzani görüşmesi

IKBY Başkanı Mesut Barzani ile 10 gün önce görüştüğüne işaret eden Leyen, Barzani'nin İŞİD'e karşı savaşmak istemeleri durumunda Hristiyanların, Yezidilerin veya Müslümanların da Peşmerge'nin içine alınabileceğini söylediğini aktardı.

Tüm grupların birlikte IŞİD'e karşı durması konusunda ortak hareket etmelerini memnuniyetle karşıladığını belirten Leyen, IKBY'nin Irak merkezi hükümet ile yakın temasta olmasının kalcı bir çözüm için önemli olduğu kaydetti.

Sol Parti, Anayasa Mahkemesine başvurabilir

Öte yandan, Alman kamuoyunda söz konusu eğitim misyonunun, BM veya NATO kararı olmadan Irak'ın kuzeyine gönderilecek olması tartışmalara neden oldu.

Özellikle Sol Parti alınan bu kararın Almanya Anayasası'na aykırı olduğunu savunuyor. Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi, Sol Parti'nin bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceği ancak bu konuda henüz karar verilmediğini kaydetti.

Kararın Federal Meclis'ten geçmesi gerekiyor

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Irak'ın kuzeyine eğitim verilmesi için hazırlanan tezkerenin Federal Meclis'ten (Bundestag) de geçmesi gerekiyor. Tezkerenin, ocak ayında Federal Meclis'te görüşülmeye başlanması bekleniyor.

Almanya daha önce IŞİD ile mücadele kapsamında IKBY'ye yaklaşık 70 milyon avro değerinde askeri teçhizat ve malzeme yardımı yapmıştı.

Ayrıca Almanya'ya getirilen 32 Peşmerge'ye Bavyera eyaletinde silahların kullanımıyla ilgili eğitim verilmiş, bunun dışında paraşütçü komandolardan oluşan 13 asker, Peşmerge'ye eğitim vermeleri için Erbil'e gönderilmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!