Güncelleme Tarihi:
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki Gladbeck’te Belediye Meclis üyelerinin önceki gün 2 saat süren tartışmasından sonra, bu ayın sonundan itibaren geçerli olmak üzere öğle vakti minareden ezan okunmasına müsaade edildi. ezan müezzin tarafından öğle namazı vaktinin yanı sıra dini bayramlarda okunacak ve ses seviyesi 55 desibeli geçmeyecek. Ayrıca Hıristiyanların dini bayramlarına denk gelen günlerde ezan okunmayacak.
Gladbeck Belediye Başkanı Ulrich Roland, 24 Mart’ta alınan ilk karardan sonra minareden ezan okunması tartışmalarından dolayı tüm Almanya'dan tehdit mektupları ve e-mailler aldığını bildirdi. Belediye sosyal işler sorumlusu Rainer Weichelt ise karardan gurur duyduklarını, müezzine minareden ezan okuma izni verilmesinin 'bir parça demokrasi ve modern toplum' anlamına geldiğini belirtti. Belediye Meclisi’ndeki Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) üyeler kararı eleştirdi. Grup başkanı Peter Redemacher ise konunun gürültüden korunmayla bir ilgisinin olmadığını, dini duyguların ve kültürel çoğulculuğun esas olduğunu söyledi.
Cami derneğinden Mehmet Güntekin ise ezan süresinin 5 dakika olduğunu ve gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra öğle vakitlerinde okunmaya başlanacağını söyledi. Güntekin, şehirde yaşayan Türk toplumunun kararı büyük bir sevinçle karşıladığını ifade ederek, “Belediye başkanımıza çok teşekkür ederiz. Herşeyi göğüsleyerek bize destek verdi.” dedi. Güntekin Ramazan ayında saat 22:00’yi geçmediği sürece ezanının iftar vaktinde de okunacağını sözlerine ekledi.
Almanya'nın başka bazı şehirlerinde de camilerin minarelerinden ezan okunabiliyor. Schleswig-Holstein Eyaleti'ndeki Rendsburg şehrinde müezzin günde beş vakit minareden ezan okuyabiliyor. Alman anayasasına göre minareden ezan okuma işlemi aslında dini özgürlük kapsamına giriyor. Ancak hoparlörden çıkan ses sebebiyle şikayet eden olur ve bu şikayet haklı bulunursa ezan yasaklanabiliyor.