Almanya’dan İltica Reformu’na onay

Güncelleme Tarihi:

Almanya’dan İltica Reformu’na onay
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 10:51

Almanya, Avrupa Birliği (AB) genelinde geçerli olacak İltica Reformu’na onay verdi. Brüksel’deki AB ülkeleri içişleri bakanları toplantısına katılan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, AB’yi yeni sığınmacı krizlerine karşı daha donanımlı hale getirmesi planlanan ve kriz düzenlemesi olarak tanımlanan reformu hükümet adına onayladığını duyurdu.

Haberin Devamı

BRÜKSEL’de görüşmeleri yöneten İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska da Faeser’in açıklamasının ardından, üye ülkeler arasında çoğunluğun oluştuğunu söyledi. Grande-Marlaska daha sonra dosyayı, AB ülkelerinin Brüksel’deki daimi temsilcilerine teslim etti. Daimi temsilciler bir sonraki adımda, yeni düzenlemeye Avrupa Parlamentosu’nda (AP) tartışılmak üzere son halini verecek. 2015’te yaşanan sığınmacı krizinden bu yana tartışılan reformun, Haziran 2024’te yapılacak olan AP seçimlerine kadar yasalaşması bekleniyor. Böylece aşırı sağcılar ile popülistlerin bu konuyu seçim kampanyalarında kullanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Tasarının yasalaşması için AB ülkeleri ile AP arasında mutabakat sağlanması gerekiyor.

Almanya’dan İltica Reformu’na onay

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

TASARIDA NELER VAR?
DW Türkçe’nin haberine göre tasarıda, ağır göç baskısı altında olan AB ülkeleri için özel maddeler yer alıyor. Bunlar arasında, iltica arayışı içinde olan kişilerin, AB’nin dış sınırlarında, tutukluluk haline benzer bir şekilde daha uzun süre kalmaları ve barınma ile bakım konusunda standartların düşürülmesi var. Ancak bunun için Brüksel’in bir kriz durumu olduğunu açıklaması şartı koşuluyor. Ayrıca, kriz durumlarında göçmenlere karşı daha sert müdahalelerde bulunulabilecek. Bu bağlamda, AB’nin dış sınırlarında çok daha fazla göçmen iltica başvurusu sürecinden geçirilecek ve o noktada başvurular reddedilebilecek. Tasarı, dış sınırlardaki kamplarda göçmenlerin 20 haftaya kadar kalabilmelerini öngörüyor.

ÜÇ ÜLKE KARŞI ÇIKIYOR
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise sosyal medya hesabı ‘X’ üzerinden paylaştığı mesajında tasarıyı eleştirdi. Orban, “Brüksel, başarısız olan göç paketini, önümüzdeki AP seçimlerinden önce zorla boğazımızdan geçirmek istiyor” dedi. Macaristan, Polonya ve Avusturya, söz konusu kriz düzenlemesine karşı çıkmıştı. Ancak Brüksel’e yakın gözlemciler, Almanya’nın tasarıyı kabul etmesinin ardından, bir anlaşma sağlanamamasının pek mümkün olmadığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!