Güncelleme Tarihi:
BUGÜN öğleden önce yapılan görüşmeler öncesi açıklamalarda bulunan ev sahibi konumundaki Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, şunları söyledi: “24 Şubat’tan beri dünyamız başka bir dünya oldu. Bugün, NATO’nun rolü de başka bir rol oldu. Avrupa’da insanların barış, özgürlük ve güvenlik hissi de değişti. Çünkü bugün, artık Avrupa’da güvenliğin o kadar da doğal olmadığı görüldü. Avrupa’da herkesin güvenliğe ihtiyacı olduğu için NATO’nun kapılarını güvenliğe ve desteğe ihtiyaç duyanlara açıyoruz. Bunlar, bizim en sıkı partnerlerimiz Finlandiya ve İsveç’tir. İki ülkenin dışişleri bakanlarının da dün akşam konuğumuz olmasından memnuniyet duyduk. Bu iki ülke Avrupa Birliği’ni (AB) politik ortam gördüler hep. ‘Biz NATO’nun parçası değiliz’ dediler. Ama şimdi, ‘Rusya bizi zorladığı için şimdi NATO’nun parçası olmak istiyoruz’ diyorlar. Şu anda bizim kapılarımız açıktır. NATO bir savunma müttefikidir. Hep öyle kalacaktır. Ama aynı zamanda kapıları açık bir müttefiktir. Finlandiya ve İsveç’in parlamentoları, halkları, üye olma kararı almaları durumunda kalpten hoş geldiler. Avrupa’nın kuzeyinde tarihi bir adımdır bu. Böyle bir durumda 5 Kuzey Avrupa ülkesi de bu savunma sisteminde yer alacaktır. Bu tarihi bir dönemde oyalama yoluna gidilmeyecektir. Biz, Almanya olarak çok açık ve net bir biçimde, hızlı bir şekilde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine onay vereceğiz. Hem de çok çok hızlı bir biçimde. Tıpkı diğer müttefikler gibi.”
Dışişleri Bakanı Baerbock, NATO ülkelerinin Ukrayna’nın yanında olduğunu da yinelerken, “Ukraynalıları bu savaşta yalnız bırakmayacağız. Ukrayna halkı Rusya’nın ilerlemesini iki farklı bölgede durdurdu. Bu eşitsiz koşullarda Ukrayna’nın da bir şans sahibi olması için biz yardıma devam edeceğiz. Gönderebileceğimiz silahlarla, insani ve mali yardımlarla Ukrayna’nın yanında olacağız” dedi.
TAHIL SAVAŞINA ‘APTALLIK’ SUÇLAMASI
Rusya, başta Almanya olmak üzere birçok ülkenin yiyecek maddelerindeki fiyat artışının ve dünya genelinde açlık yaşanması tehlikesinin Rusya’nın tutumundan kaynaklandığı suçlamalarını geri çevirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, fiyat artışlarının Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlardan kaynaklandığını ileri sürdü. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Rusya’ya dönük ‘tahıl savaşı’ suçlamasıyla ilgili olarak da “Fiyatların yaptırımlardan yükseldiğini anlamamak ya aptallıktır ya da kamuoyunu bilinçli bir biçimde yanlış yönlendirmektir” dedi.