Almanya’dan çifte vatandaşlık adımı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’dan çifte vatandaşlık adımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2022 11:04

Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılması için eyaletlerle ilk somut görüşmelere başladı. Ana muhalefet CDU/CSU ise hükümetin Alman vatandaşlığına geçiş koşullarının kolaylaştırılması planına her zaman olduğu gibi karşı çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, ‘Koalisyon Sözleşmesi’nde yer alan ‘Modern Vatandaşlık Yasası’ sözünü yerine getirmek için harekete geçti. SPD’li Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser’in, Alman vatandaşlığına geçiş koşullarının kolaylaştırılması ve aralarında Türkiye kökenlilerin de bulunduğu göçmen kökenlilere ‘çifte vatandaşlık’ hakkı verilmesi için eyaletlerle ilk somut görüşmelere başladığı belirtildi. Bild gazetesi, sürdürülen telefon görüşmelerinin protokollerine dayanarak verdiği haberinde, ‘Daha fazla atılım cesareti’ başlıklı ‘Koalisyon Sözleşmesi’nde de yer aldığı gibi, 8 yıl yerine 5 yıl Almanya’da yasal olarak yaşayanlara Alman vatandaşlığına geçme hakkı verileceği yer aldı. Hatta, iktisadi ve sosyal olarak iyi uyum sağlamış olanlar için bu sürenin 3 yıla düşürülmesinin yer aldığına dikkat çekildi. Hükümetin, Alman Vatandaşlık Yasası’ndaki değişiklik planında, göçmen kökenli ebeveynlerden birinin Almanya’da yasal olarak 5 yıldır yaşaması halinde, ülkede dünyaya gelen çocuklarına doğuştan Alman vatandaşlığı ve çifte vatandaşlık hakkı verilmesi de yer aldı.

Haberin Devamı

DİL ŞARTINDA KOLAYLIK
Hükümetin hayata geçirmeyi planladığı yeni Vatandaşlık Yasası ile aralarında Türkiye kökenlilerin de bulunduğu AB üyesi olmayan veya ayrıcalık tanınan bazı ülkelerin dışındaki ülkelerden gelen göçmen kökenlilere de ‘çifte vatandaşlık’ yolunun açılacağı umudu arttı. Artık Alman vatandaşlığına geçenlerden eski vatandaşlıklarından feragat etmelerinin talep edilmeyeceği belirtildi. Ayrıca 67 yaş üzeri birinci nesil ‘misafir işçilerden’ Almanca bilmeleri koşulu da aranmayacak. SPD, FDP ve Yeşiller’in Alman Vatandaşlık Yasası’nda değişiklikle ilgili yasa tasarısının gelecek yılın ilk aylarında Federal Meclis’e sunmayı planladığı belirtildi.

CDU/CSU’DAN TEPKİ
CDU/CSU, hükümetin, Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırma planına daha önceki dönemlerde de olduğu gibi karşı çıktı. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Thorsten Frei, “Alman pasaportu değersiz mal haline getirilmemeli” diyerek hükümetin planlarını eleştirdi. Frei, “Bizim şu andaki vatandaşlık yasamız hem cazip hem de liberal. CDU/CSU olarak biz Alman vatandaşlığının uyumun başlangıcında değil, uyum sağlandıktan sonra verilmesinden yanayız” dedi. CSU’lu politikacı Andrea Lindholz da hükümeti Alman pasaportunu değersizleştirmek istemekle suçladı. Lindholz, bu girişimin göçmen kökenlilerin uyum sağlama eğilimini azaltacağını ileri sürdü.

BAKMADAN GEÇME!