Güncelleme Tarihi:
Steinmeier, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Rusya'nın ekonomik açıdan dize getirilerek Avrupa'nın güvenliğinin sağlanabileceğine inananların yanıldığını söyledi.
Yaptırımların gevşetilmemesi durumunda Rusya'nın istikrarsızlaşmaya gideceği yönünde bir endişesi taşıyıp taşımadığı yönündeki bir soruya Steinmeier, “Bu endişeyi taşıyorum” yanıtını verdi.
“Bu konuda sadece uyarabilirim” ifadesini kullanan Steinmeier, aynı zamanda yaptırımların arttırılmasına karşı çıkarak, “Bundan dolayı yaptırım vidasının daha fazla çevrilmesine karşıyım” diye konuştu.
Rusya'nın Ukrayna krizindeki güven kaybının bedelini ödediğini ifade eden Steinmeier, Rusya'daki para biriminin ve enerji fiyatlarının düşüşünün somut bir ekonomi ve mali kriz olduğunu kaydetti.
“Bunun tamamen kontrolden çıkması bizim çıkarımıza değil” diyen Steinmeier, yaptırım uygulama politikasında bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partili Federal Meclis Dış ilişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röntgen ise yaptırımların gevşetilmesi için bir sebebin bulunmadığına işaret ederek, “Bu durumun değiştirilmesi Putin'in elinde” dedi.
Yaptırımların, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tutumunu değiştirilmesi için uygulandığını belirten Röntgen, Batı'nın, karşılık almadan bu uygulamaları kaldırması durumunda Rusya'nın politikasında bir değişiklik olmayacağı uyarısında bulundu.
Merkel, Rusya'ya çağrıda bulunmuştu
Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün akşam AB Zirvesi'nden sonra yaptığı açıklamada, AB'nin Ukrayna'daki durumun gerginliğin düşürülmesi konusunda Rus hükümetiyle görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti.
Burada önemli olan Avrupa'nın doğusundaki halkların kendi iradelerini kendilerinin tayin etmelerinin sağlanması olduğunu vurgulayan Merkel, “Yaptırımlar belirli sebeplerden olayı getirildi. Bu sebepler ortadan kaldığında bunlar kaldırılabilir” ifadesini kullanmıştı.