Güncelleme Tarihi:
Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise sadece göçmenleri değil, 81 milyonluk nüfusun tamamını kapsayan uyum politikalarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Almanya’ya göçü kısıtlamayı amaçlayan bir yasa çerçevesinde başlatılan Uyum Kursları 10. yılını doldurdu. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Hükümet’in Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’un verdiği bilgilere göre uyum kursuna şimdiye kadar 1,4 milyon kişi katıldı.
Alman Halk Eğitim Merkezleri Birliği (DVV), Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) ve Mesleki Eğitim Kurumları Birliği’nin (BBB) ortaklaşa düzenlediği “Uyum Kursları 10. Yıl - Bilanço ve Perspektifler” isimli konferansta konuşan Özoğuz, “Sadece göçmenlere değil, 81 milyona yönelik uyum politikasına ihtiyacımız var.” dedi.
Uyum kurslarının giderek geliştiğine dikkat çeken Özoğuz, günün şartlarına ve yarının ihtiyacına göre yeni düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Özoğuz, insani nedenlerden dolayı iltica edenlerin de bu kurslardan yararlanabilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan ayrıca uyum kurslarının kontenjanlarını artırılması ve öğretmenlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için çaba sarf edeceklerini belirtti. DVV Başkanı ve Federal Meclis eski Başkanı Rita Süssmuth ise uyum kursları veren öğretmenlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep etti. Süssmuth, özellikle emekliliğe yönelik düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Mültecilere hep ‘eğitimsiz ve vasıfsız’ olarak bakıldığının altını çizen Süssmuth, insanları böyle kalıplara sokmaya son verilmesini istedi. Süssmuth ayrıca Almancaya önem verilirken anadilin de ihmal edilmemesini istedi.
GEW, BBB ve DVV sendikaları, Federal Hükümet’ten uyum kurslarının bütçesine 180 milyon Euro eklenmesini talep etti. DVV Başkanı Süssmuth, “Bu, ülkemizin geleceği için yapılan iyi bir yatırımdır.” dedi. Sendikalar ayrıca kurslardan, tüm mültecilerin yanı sıra ‘Duldung’ adlı geçici oturuma sahip olanların da yararlanmalarını önerdi. GEW Başkanı Marlis Tepe ise uyum kursları öğretmenlerine ücret olarak saatine 30 Euro ve süresiz iş anlaşmasının sunulması gerektiğini ifade etti.
Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada uyum kurslarının amacına uygun yapılması gerektiğini belirtti. Böyle yapılmadığı için beklenilen sonucu getirmediğine dikkat çeken Yılmaz, “Vatandaşlar tarafından sadece zorunlu olduğu için katılım sağlandı. Gerçek anlamda takip ve kontrolü yapılan kursların daha verimli olacağı aşikâr.” dedi.