Almanya'da zengin-yoksul uçurumu büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Almanyada zengin-yoksul uçurumu büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 14:18

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre Almanya'da fakir ve zengin kesimler arasındaki uçurum hızla büyüyor. Gelir bölüşümündeki adaletsizlik en çok çocukları etkiliyor.

Haberin Devamı

'Ekonomik büyümeye rağmen gelir dağılımında adaletsizlik' başlıklı araştırmaya göre, Almanya’da gelir dağılımındaki adaletsizlik ve yoksul sayısı diğer OECD üyesi ülkelere kıyasla daha hızlı artış kaydediyor. 2000 ila 2005 yılları arasında bu alanda kaydedilen artış, son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Markus Grabka, 1999-2005 yılları arasında Gerhard Schröder’in başbakanlığında görev yapan Sosyal Demokrat-Yeşiller hükümetinin izlediği gelir vergisi politikalarının da bu gelişmede etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Dönemin hükümeti, en yüksek gelir grubundan alınan vergiyi yüzde 53’ten 42’ye düşürdü. Ekonomi uzmanı Grabka, aynı dönemde en zengin kesimin gelirinin hızla tırmandığını hatırlatıyor: 'Benzer bir eğilimi Amerika Birleşik Devletleri’nde de gözlüyoruz. En zengin bu yüzde 5’lik dilimin gelirinin artışı, gelir dengesizliğinin de belli başlı nedenleri arasında yer alıyor.'

Türkiye ile kıyaslama

Almanya’da yoksulluk oranı 90’lı yılların başında OECD ortalamasının dörtte biriydi. Bu oranda da geçen yıllar içinde negatif artış kaydedildi ve OECD ortalamasının üzerine çıkıldı. Uzun yıllar Almanya’da uluslar arası kıyaslamalarda alt seviyelerde yer alan gelir dengesizliği de olumsuz gelişmelerden etkilendi ve neredeyse OECD ortalamasına vardı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün araştırmasına göre Almanya dahil OECD üyesi 30 ülkenin hemen tamamında 1985- 2005 yılları arasında gelir bölüşümündeki dengesizlik daha da artı. Fransa, İspanya, İrlanda, Yunanistan ve Türkiye, sözkonusu olumsuz gelişmeden payını almamayı başardı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre Almanya’da yoksulluk ve gelir dengesizliğinin artışında birden çok faktör etkili oluyor. 90’lı yılların ortasından itibaren alt ve üst gelir grupları arasındaki makas hızla açılmaya başladı. Yüksek işsizlik oranı, Almanya’daki olumsuz gelişmede etkili bir başka faktör oldu. 1995 -2005 yılları arasında herhangi bir çalışma karşılığı ücret edinmeyenlerin oranı yüzde 19,4’e yükseldi. Bu oran, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü üyesi ülkeler arasında en üst seviyeyi oluşturdu.

Yoksul çocuklar için alarm

Almanya’da aile ve toplumsal yapıdaki değişim, gelir dengesizliğiyle sonuçlanan bir başka faktör oldu. Yalnız yaşayanların ve çocuklarını tek başına büyüten anne ya da babaların sayısı arttı. Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Markus Grabka, gelir dağılımında yeni düzenlemelere gidilirken belli sosyal grupların dikkate alınmasını öneriyor:

'Almanya’daki olumsuz gelişmelerden etkilenenlerin başında çocuklar geliyor. Gelir dağılımındaki dengesizlik, en başta çocuklara yansıyor.' Tek başına yaşayan kişilerin, belli yaşam standartlarına erişmek için daha fazla harcama yapmak zorunda kalmaları, istatistiklere olumsuz şekilde yansıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!