Almanya’da ‘Yurttaş Parası’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ‘Yurttaş Parası’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2022 12:02

Almanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin 2004 yılından beri geçerli olan ‘Hartz IV’ işsizlik parasının yerine yeni yıl itibariyle hayata geçirmeyi planladığı ‘Yurttaş Parası’ (Bürgergeld), köklü partileri birbirine düşürdü.

Haberin Devamı

ANA muhalefet CDU/CSU’nun, hükümetin planladığı uygulamaya göre işsizlerin asgari ücretle çalışanlardan daha fazla para kazanacaklarını ileri sürerek 60 bin Euro’ya kadar olan birikimlerin ödemelerde göz önünde bulundurulmamasına kesin karşı çıkarak tasarıyı Eyaletler Meclisi’nde engelleyecekleri tehdidine, hükümet partileri sert tepki gösterdi. SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, CDU/CSU’yu ‘Yurttaş Parası’ konusunda ‘yalan haber’ yaymakla suçladı. Klingbeil, “Markus Söder (CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı) ile Friedrich Merz (CDU Genel Başkanı) toplumu bölmek amacıyla yalan söylüyor. Kim ki, Donald Trump’ın yalan haber yayma yolunda gider ve ülkeyi bölmeyi düşünürse, onun bu ülkede ortanın politikasında yeri yoktur” dedi. SPD’li Saarland Eyalet Başbakanı Anke Rehlinger de CDU/CSU’yu ‘iki yüzlü’ davranmakla suçladı. Rehlinger, “Ana muhalefet CDU/CSU bir yandan çabayı, performansı savunuyor, diğer yandan da insanların birikimlerinin korunmasına karşı çıkıyor. Bu mantığı ve böyle bir politik yaklaşımı anlamak mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

‘ÇOK AĞIR BİR HATA OLUR’
Hükümet ortağı FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de CDU/CSU’yu ‘adi bir rekabet politikası’ peşinde olmakla suçladı. Lindner, “İnsanların on yıllarca dişinden, tırnağından kısarak biriktirdiklerine göz dikmek, popülist bir davranıştır. Biz güç durumda olan insanlarımızın yanındayız ve her zaman yanlarında olacağız” dedi. CDU/CSU’nun tutumunu eleştiren Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Andreas Audretsch de “Yaşlılar, çocuklarını tek başına yetiştiren anne ve babalar ile çocukların, enflasyonun ve enerji fiyatlarının arttığı bu dönemde daha fazla desteğe ihtiyaçları var. ‘Yurttaş Parası’ onları biraz daha rahatlatacaktır. Bu yolu kapatmak CDU/CSU adına çok ağır bir hata olur” dedi.

Almanya’da ‘Yurttaş Parası’ krizi

HEDEF 1 OCAK 2023
Federal Meclis’ten geçmesine kesin gözüyle bakılan ‘Yurttaş Parası’ tasarısı, Eyaletler Meclisi’nin de onay vermesi halinde 1 Ocak 2023 itibariyle uygulamaya konulacak. Buna göre Hartz IV’e göre evli olmayanlara 449 yerine 502 Euro ödenecek. Evliler olanlarda kişi başına ödenecek yardım oranı söz konusu tarihten itibaren 53 Euro artırılarak, aylık 502 Euro olacak. Evlilere kişi başına 451 Euro, 5 yaşına kadar olan çocuklar için 318 Euro, 6-13 yaş arasındakilere 348 Euro, 14 ila 17 yaş arasındakiler için de 420 Euro ödeme yapılacak.

BAKMADAN GEÇME!