Almanya’da yeni tartışma: ‘Resmi tatil hafta sonuna denk geliyorsa...’

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da yeni tartışma: ‘Resmi tatil hafta sonuna denk geliyorsa...’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2022 10:59

İspanya, Belçika ve İngiltere’den sonra şimdi de Almanya’da hafta sonuna gelen bayram tatillerinin bir başka gün telafi edilmesi gündeme geldi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da bu yıl bazı resmi tatil günülerinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle çalışanlar daha az tatil yapmış olacak. Bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı zaten iş günü olmayan pazar gününe denk geldi. Aynı şekilde Noel’in ilk günü ve yeni yıl da pazar gününe denk geliyor. Sadece 3 Ekim iki Almanya’nın birleşmesi ve Noel’in ikinci günü hafta içinde olduğu için çalışanlar o gün ekstradan tatil yapabilecek. Almanya’da şimdi hafta sonuna denk gelen resmi tatillerin başka bir gün telafi edilip edilmeyeceği tartışılmaya başlandı. İspanya, Belçika ve İngiltere’de hafta sonuna denk gelen resmi tatillerin yıl içindeki bir başka iş gününde telafi edildiğini belirtildi.

Almanya’da yeni tartışma: ‘Resmi tatil hafta sonuna denk geliyorsa...’

Berlin Çalışma ve Sosyal İşler Senatörü Katja Kipping

Haberin Devamı

Sol Parti Federal Meclis Grubu, zaman geçirmeden ülkedeki sosyal birlikteliğin zarar görmemesi için gerekli düzenlemenin yapılamasını istedi. Ancak Almanya’da resmi ve bayram tatili günleri eyaletlerin yetki alanına giriyor. Sol Partili Berlin Çalışma ve Sosyal İşler Senatörü Katja Kipping, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, hafta sonuna denk gelen tatil gününü telafi etmek istediğini belirtirken, “Takvimde tesadüfen hafta sonuna denk gelen ve çalışanların hakkı olan tatil gününü iade edeceğiz” dedi. Benzer şekilde Thüringen Çalışma Bakanı da çalışanların hakkının geri verilmesi gerektiğini kaydederken ancak bunun Almanya genelinde uygulanmasını istedi.

ÇALIŞMA BAKANI: ‘GÜNDEMDE YOK’
Ancak Alman Ekonomi Enstitüsü’nden iş ve çalışma uzmanı Christoph Schröder, bunun iş dünyasındaki rekabet ortamına zarar vereceği uyarısında bulundu. Schröder, Almanya’nın Danimarka ile birlikte en fazla tatil gününe ve AB’de yıl içindeki çalışma süresi bakımından en kısa süreye sahip ülke olduğunu ifade etti. İngiltere, Belçika ve Lüksemburg’un, hafta sonuna denk gelen resmi tatilleri telafi etseler bile toplam tatil günü sayısının Almanya’dan daha az olduğunu kaydetti. Sadece İspanya’da daha fazla resmi tatil günü olduğunu ancak bunun karşılığında İspanya’daki çalışana verilen yıllık iznin sadece 22 iş günü olduğu söyledi.
Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ise öneriyi sempatik bulsa da bunun federal hükümetin önceliği olmadığını kaydetti. Heil, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda meselenin, işin onurlu ve değerli bir şekilde icra edilmesi olduğunu ifade etti.

 

BAKMADAN GEÇME!