Güncelleme Tarihi:
Ancak Almanya, "Bu anlaşma eski. Yenisi yapılması gerekiyor" diyerek Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nı 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tek taraflı olarak fesh etti. Aynı günlerde ise hem Federal Meclis hem de Eyaletler Meclisi'nde, "Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Yasası" onaylanıyor. Atılan bu adımlar, Almanya'nın artık vergi kaçakçılarını kıskaca almak için harekete geçtiğini apaçık gösteriyor.
Çifte vergi korkusu
Hem Alman Maliye Bakanlığı hem Türkiye'deki Gelir İdaresi yetkilileri, "Yeni bir anlaşma için müzakereler devam ediyor" deseler dahi, insanlarımızı, "çifte vergi korkusu" sardı bile. Görüşlerine başvurduğumuz hukuk ve mali müşavirlerın bir bölümü, eğer anlaşmasının yenisi yapılmazsa, 1 Ocak 2011'den itibaren, Almanya'da yaşayan Türkler'in, iki ülkede de vergi vermek zorunda kalacakları görüşünü savunurken, bazı uzmanlar ise Alman Gelir Vergisi Kanunu'nda çifte vergilendirmeyi önleyen maddelerin olduğunu söylüyor. Ancak ilgili kanun maddesinin Türkiye'de elde edilen gelirleri kapsayıp kapsamadığını ise kimse açık açık söyleyemiyor.
Çok karmaşık olan bu konuyu, vergi uzmanlarına ve avukatlara danıştık. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması yenilenmezse, hangi gelir kalemleri çifte vergiye tabi olacak, Türkiye'deki gelirlerini beyan etmeyenlere yönelik yaptırımlar neler olacak, Almanya'nın vergi kaçakçılığını önleme yasası çıkarmasıyla Türkiye ile olan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Yasası'nın feshedilmesinin aynı günlere denk gelmesi bir tesadüf mü" gibi soruların yanıtlarını aradım.