Güncelleme Tarihi:
ÜLKE genelinde narkotik suçların sayısı 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 1.3 oranında düşmesine rağmen, uyuşturucu kaçakçılığı arttı. Rapora göre yaklaşık 360 bin kayıtlı suçun 56 bin kadarı uyuşturucu kaçakçılığı ile ilgili. Martina Link, bunun bir önceki yıla kıyasla yüzde 2.9’luk bir artış olduğunu ifade etti. Raporda uyuşturucuların Almanya’ya çoğunlukla kara ve deniz yoluyla ulaştığına dikkat çekildi. Ancak giderek artan bir şekilde internet üzerinden de ticareti yapılmaya başlandı. Failler çoğunlukla Darknet’in yanı sıra sosyal medya sitelerini ve mesajlaşma servislerini de kullanıyor. Bu eğilim koronavirüs salgının ikinci yılında önemli ölçüde arttı ve kovuşturmayı hem zorlaştırdı hem de maliyetli hale getirdi. Analizde, geçen yıl daha az sayıda şüphelinin tespit edilmesinin nedeninin bu olduğu ifade edildi.
BULUNDURMA VE SATIN ALMA AZALDI
Uyuşturucu bulundurma ve satın alma suçları da dahil olmak üzere narkotik suçlarla bağlantılı toplam şüpheli sayısı, bir önceki yıla göre hafif bir düşüş göstererek yaklaşık 280 bine geriledi. Şüphelilerin 48 bini yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle soruşturuldu. Geçen yıl uyuşturucu suçlarının neredeyse yüzde 60’ını oluşturan en büyük sayı esrarla ilgili oldu. BKA Başkan Yardımcısı Link, amfetaminlerin yaklaşık yüzde 10, kokainin yaklaşık yüzde 6, eroin ve kristalin ise yaklaşık yüzde 3’lük bir paya sahip olduğunu açıkladı. Kokain ve metamfetamin için yetkililer, önemli ölçüde artan miktarlar kayıt altına aldı. 2021 yılında ele geçirilen kokain miktarı iki katına çıkarak en az 23 tona ulaştı. Metamfetamin için de tespit edilen miktar yüzde 25 artışla 363 kilograma yükseldi.
MİLYARLARCA DOLAR KAZANIYORLAR
uyuşturucu kaçakçılığı ve ticareti, organize suçların başlıca gelir kaynakları arasında yer alıyor. Bu grupların neredeyse yarısı uluslararası organize uyuşturucu kaçakçılığı alanında faaliyet gösteriyor. Failler uluslararası kaçakçılıktan milyarlarca dolar kazanıyor. Raporda, yasa dışı kazançların ya uyuşturucu işine yeniden yatırıldığı ya da paranın yasal ekonomiye ve dolayısıyla emlak, gastronomi veya kumarhanelere aktarıldığı vurgulandı. “Uyuşturucuya olan büyük talep olmasaydı, yasa dışı ticaret bu kadar kazançlı olmazdı” diyen Link, organize suçlardaki yüksek şiddet eğilimine de dikkat çekti. Eroin gibi zehirli maddeler, uyuşturucuya bağlı ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. 2021 yılında Almanya’da 1826 kişi bu tür ağır bağımlılık yapan uyuşturucudan hayatını kaybetti. Federal hükümetin Narkotik Uyuşturucu ve Bağımlılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Burkhard Blienert, “İnsanların tehlikeli uyuşturuculara ilk etapta yönelmemelerini ya da yöneldikleri takdirde tekrar onlardan uzaklaşmalarını sağlamak için daha fazlasını yapmalıyız. İşte bu nedenle Almanya’da vaat ettiklerini yerine getiren, ülke çapında gerçek bir bağımlılık önleme sistemine ihtiyacımız var” diye konuştu.