Almanya'da Türkler fakirleşme riski altında

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Türkler fakirleşme riski altında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 12:32

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfının 2007 yılı verilerine göre Almanya'da Türklerin yarıya yakını fakirlik sınırının altında bulunuyor. Türklerde hanede yaşayan çocuk ve yetişkin sayısı arttıkça fakirleşme riski de artıyor.

Haberin Devamı

FEDERAL Hükümetin üçüncü fakirlik raporu tartışılırken, Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı (TAM), Almanya’da yaşayan Türklerin yarıya yakınının fakirlik sınırı altında yaşadığını bildirdi. TAM Vakfının hesaplamalarına Türk hanelerinin yüzde 42,5´i fakirlik sınırının altında bulunuyor. Bireysel düzeyde Türklerin yüzde 44’ü fakirlik sınınırın altında yer alıyor. Almanya’da Almanlar ve yabancılarla birlikte halkın yüzde 24´ü fakirlik sınırının altında bulunuyor. Almanya’da bireysel net geliri 781 Euro’nun altında bulunanlar fakirlik sınırının altında sayılıyorlar.

HANE BÜYÜDÜKÇE FAKİRLİK ARTIYOR

Türkiye Araştırmalar Merkezi´nin 2007 yılı için bin kişiyle telefonla yaptığı temsili anketin bulgularına göre Türk hanelerde çocuk ve yetişkin sayısı arttıkça fakirlik riski de artıyor. Dört ve daha fazla çocuk ile iki ve ikiden fazla yetişkinin bulunduğu hanelerin yüzde 59,4’ü fakirlik sınırının altında yer alıyor. Buna karşın üç taneye kadar çocuk ile iki ve ikiden fazla yetişkinin bulunduğu hanelerin yüzde 37’si fakirlik sınırının altında bulunuyor. Federal Hükümet raporunda fakirliğin nedenleri olarak uzun süreli işsizlik, düşük eğitimsel ve mesleki nitelikler ve ailelerin çok çocuklu olmaları olarak sıralanıyor.

Sayılan nedenlerin göçmenlerde, özellikle de Türk hanelerinde sıklıkla karşılaşılan sorunlar olduğuna dikkat çeken TAM Direktörü Prof. Faruk Şen, yüksek fakirlik riskinin uyum politikası açısından hızla çözüm üretilmesi gereken bir alan olduğunu belirterek „Göçmenlerin ekonomik yaşama katılımları uyumun anahtarıdır' dedi. Eğitim ve meslek eğitimi alanında tedbirlerin genç göçmenler arasında yaygın işsizliği gidermek için devreye sokulması gerektiğini söyleyen Prof. Şen, iş piyasasına girişte ayrımcılığa karşı da acil tedbir alınması gerektiğini belirtti. Prof. Şen, bunların yanı sıra göçmenlere yönelik danışmanlık olanaklarının arttırılmasını da istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!