Almanya'da Türk yılı ilan etmiş gibi olduk

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Türk yılı ilan etmiş gibi olduk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 15:49

Frankfurt Kitap Fuarı'nın konuk ülkesi olan Türkiye, bu etkinlikten bir hafta önce düzenlenecek dünyanın en önemli müzik festivallerinden Popkomm'da da konuk ülke oldu. Sektör temsilcileri bunun tanıtım için önemli bir fırsat olduğunu ifade ettiler.

Haberin Devamı

Türkiye, yayımcılık alanından sonra müzikte de Almanya'ya konuk ülke oluyor. Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı'ndan hemen önce, 8-10 Ekim günleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılacak dünyanın en ünlü müzik festivallerinden Popkomm'a "konuk ülke" olarak katılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ve beraberindeki heyetin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüşmesinden sonra festivalin konuk ülkesi olmayı kabul ettiklerini söyledi.

Popkomm'un, dünyanın üçüncü büyük müzik festivali olduğunu anlatan Çelik, fuarda ülkelerin canlı performans sergilemelerinin de bu festivali diğerlerinden ciddi biçimde ayırdığını dile getirdi.Çelik, Türk müziğinin dünyaya tanıtmasında bu festivalin önemli bir fırsat yaratacağını, konuk ülke olarak Türkiye'ye çeşitli avantajlar sunulacağını söyledi.

Festivalin açılışında, Berlin şehir merkezinde açık hava konseri vermeyi lanladıklarını anlatan Çelik, şöyle devam eti: "Üç gün sürecek festivalde de akşam programlarına ağırlık vermeyi karalaştırdık. Fuarda 15 canlı performans sunacağız. Ağırlıklı olarak bir gece halk müziği, bir gece klasik ve sanat müziği, bir gece de rock ve hiphop gibi türlerin de olabileceği pop tarzı bir konsept üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, şehir merkezindeki diğer mekanları da bize açacaklar ve oralarda da konserler verme imkanına sahip olacağız."

Sanatçılar belirleniyor

Konserlerde, folklor ve dans gösterilerinin de sergilenmesinin planlandığını belirten Çelik, konuyla ilgili MESAM, MÜYAP, MSG ve MÜYORBİR olmak üzere dört müzik meslek birliğiyle kurul oluşturduklarını söyledi. Festivale katılacak sanatçıların henüz belli olmadığını anlatan Çelik, şöyle konuştu: "Kurul vasıtasıyla, orada ne gibi organizasyonlar yapılacağına, hangi sanatçıların katılacağına, açık havada hangi performansların sergileneceğine karar verilecek. Meslek birlikleri kendileri de çalışma yürütüyor. Berlin aynı zamanda bir Türk şehri, yani Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir şehir. Hem diğer ülkelere hem de oradaki vatandaşlarımıza hitap edeceğimiz içerik nedir onu hazırlamak üzere yoğunlaştık. "

Çelik, ayrıca Türkiye'nin fuardaki 200 metrekare standında müzik firmaları ve yapım şirketlerinin ürünlerini sergileyeceğini belirterek, "Türk müziğinin yurt dışına pazarlanma işlevini orada yapacaklar. Biz de onlara böyle bir imkanı bakarlık olarak sunmuş olacağız" dedi.

Çelik, bu festivalden hemen sonra Frankfurt Kitap Fuarı'nın başlayacağını anımsatarak, şunları kaydetti:"Almanya'da bu yıl, sene başından itibaren Türkiye'nin sinema, müzik ve kültürünün yoğun biçimde tanıtıldığı etkinlikler yapılıyor. Şubatta Berlin Film Festivali'yle başladık. Oradaki standımıza sinema sektörünün bir çok yöneticileri ve oyuncular katıldı.

Şu aralar Berlin Kitap Fuarı var. Frankfurt Kitap Fuarı çerçevesinde zaten etkinlikler yapılıyor. Yazarlarımız gidip oralarda okumalar yapıyorlar. Buna paralel, Berlin'de bir de bizim etkinliğimizin olması çok ciddi ses getirecek. Bunun arkasından bir hafta sonra Frankfurt Kitap Fuarı başlıyor. Dolayısıyla aslında Türkiye, bir nevi Almanya'da Türk yılı ilan etmiş gibi oldu."

Türk müziği tanınacak

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa da Popkomm Festivali'nde "Türk müziğini tanıtmayı, Türkiye'nin müzik renklerini insanlara ve tüm dünyaya aktaracak etkinlikler yapmayı" amaçladıklarını söyledi.

Festivalin Türk sanatçıların dünyada tanınmasına çok ciddi katkılar sağlayacağını anlatan Binboğa, şunları kaydetti: "Türk müziğine büyük bir etkisi olacak. Dünya müzikleri bu şekilde yayılıyor. Yani bugün bir İspanyol, Brezilya ve başka ülkelerin müziğini biz dinliyorsak, böyle festivaller vasıtasıyla yaygınlaştığı için dinliyoruz. Bu festivallere dünyanın her tarafından organizatörler, yapımcılar, müzik insanları, müzikologlar geliyor. Bunlar, orada sanatçıları görüp, müziği dinleyip, kendi ülkelerindeki festivallere davet ediyorlar. Bu nedenle, sizin müziğiniz bir anda tüm dünyaya yayılıyor.

Binboğa, festivale katılacak sanatçılarla ilgili çeşitli kurumlardan teklif aldıklarını ama kararı Popkomm heyetinin vereceğini söyledi. Müzik dünyasının önemli yapımcıları, plak şirketleriyle sanatçıları bir araya getiren Popkomm'da, fuar salonlarında konserler verilirken, ticaret fuarı bölümünde de birçok müzik grubu ve müzisyen, plak şirketleri ve konser organizatörleriyle sözleşme imzalıyor, ülkeler müziklerini dünyaya tanıtıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!