Güncelleme Tarihi:
İki binin üzerinde hastanede yasaların müsaade etmemesine rağmen tecrübesiz doktorların bu ameliyatları defalarca yaptıkları tespit edildi.
Witten/Herdecke Üniversitesi tarafından hastanelerde yapılan araştırmanın ürpertici sonuçları açıklandı. Üniversite yaptığı araştırmada hastanelerde çok sayıda ameliyatın yapılabilme şartı dikkate alınmadan yapıldığını ortaya konuldu.
Araştırmacılar toplam 2 bine yakın hastaneyi 2004 yılından başlayarak iki yıl aralarla 2010 yılına kadar araştırdı.Yemek borusu ameliyatı gibi asgari ameliyat tecrübesi şartı aranılan ameliyatlarda bu şartlara neredeyse hiç dikkat edilmediği belirlendi.
Araştırmayı yapan sağlık sistemleri araştırmaları kürsüsü başkanı Werner de Cruppe durumu “Hastanelerde şartlar yerine getirilmediği halde hastaların yüzde 15’ine cerrahi müdahalelerde bulunuluyor.” cümlesi ile özetliyor.
Kök hücre nakli, diz protezi, karaciğer ve böbrek nakli gibi tıbbi müdahalelerde asgari tecrübenin arandığı ifade ediliyor. Örneğin böbrek ameliyatı yapacak bir cerrahtan yılda en az 24 böbrek nakli yapmış olması şartı aranıyor. Aksi durumda tecrübesinin yetersizliği sebebiyle ameliyat yapmasına yasalar izin vermiyor.
Alman Hastaları Koruma Vakfı duruma tepki gösterirken, bu yasanın şimdiye kadar uygulanmadığı için faydasının olmadığını söyledi. Vakıf ayrıca asgari tecrübenin hasta için bir güvenlik olduğunu vurgulayarak, “Bu standardı yerine getirmeyen cerraha karşılığı da ödenmesin.” diyerek yaptırım uygulanması teklifinde bulundu.
Bir cerrahın aynı ameliyatı ne kadar çok yaparsa o ameliyatta o kadar az komplikasyon olduğundan yola çıkan kanun yapıcı buna uygun kurallar koymuş. Buna göre yasalara özellikle belirli ameliyatlar için asgari ameliyat tecrübesi şartı konulmuş. Yasayı ise Federal Komisyonlar Birliği (G-BA) oluşturarak hangi tıbbi müdahale ve hangi ilaçların hastalık sigortaları tarafından karşılanacağına karar veriyor. Aynı şekilde hangi ameliyatın yapılabilmesi için ne kadar tecrübe sahibi olunması gerektiğine de yine bu komisyon karar veriyor.