Güncelleme Tarihi:
FRA’ya göre, Almanya’da ankete katılan Afrika kökenli katılımcıların yüzde 76’sı son beş yıl içinde kökenleri ve ten renkleri nedeniyle açıkça ırkçılık mağduru olduklarını belirtti. Mevcut FRA raporunda, sadece Avusturya’da yüzde 72 ile Almanya’ya benzer şekilde yüksek bir oran gözlendi. Finlandiya yüzde 63’le Avusturya’dan sonra geldi. Son beş yıllık dönem içinde siyahilere yönelik ırkçılık konusunda en düşük anket değerleri yüzde 20 ile Polonya ve yüzde 25 ile İsveç oldu. Ankete katılan 13 AB ülkesinde ortalama olarak katılımcıların yüzde 45’i son beş yıl içinde kökenleri, ten renkleri veya dinleri nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını belirtti. Bir önceki çalışmada bu oran ortalama yüzde 39 olarak belirlenmişti. Anket yaklaşık 6 bin 750 katılımcıdan alınan bilgileri içeriyor. FRA anketi Ekim 2021 ve Ekim 2022 tarihleri arasında Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz, İspanya ve İsveç’te gerçekleştirildi.
YÜZDE 52’Sİ SÖZLÜ VE FİZİKSEL AYRIMCILIĞA UĞRAMIŞ
FRA, AB ülkelerinde yaşayan siyahilerin tecrübelerini aktardığı 2016 yılına dayanan verileri Kasım 2018’de açıklamıştı. O dönemde Almanya’da ankete katılanların yüzde 52’si son beş yıl içinde etnik veya göçmen kökenleri nedeniyle sözlü veya fiziksel ayrımcılığa uğradıklarını belirtmişti. Yüzde 38 ile katılımcıların çoğunluğu son beş yıl içinde ten renkleri nedeniyle açıkça ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor. Ayrıca ankete katılanların yüzde 30’u etnik kökenleri veya kendi göçmenlik geçmişleri nedeniyle yüzde 6’sı ise dini inançları nedeniyle ayrımcılığa uğradığını belirtti.
EN ÇOK İŞ ARARKEN AYRIMCILIĞA UĞRUYORLAR
Günlük yaşamın hangi alanlarında ayrımcılığa uğradıklarını hissettikleri sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 34’ü iş ararken kendilerini dezavantajlı hissettiklerini söyledi. Yüzde 31’i iş yerinde ayrımcılığın hedefi olduklarından şikâyetçi oldu. Yaklaşık yüzde 30’u da son beş yıl içinde yaşayacak bir yer ararken ayrımcılığa uğradığını hissettiğini söyledi. FRA Direktörü Michael O’Flaherty anketin sonucunun ‘şok edici’ olduğunu belirtirken, “Afrika kökenli insanlar sadece derilerinin rengi nedeniyle giderek daha fazla ayrımcılığa uğruyor” dedi.