Güncelleme Tarihi:
Alman güvenlik birimleri, Fransa'da girişilen terör eyleminden sonra İslamcı terör örgütlerine ve yandaşlarına yönelik önlemleri ve kontrolleri artırdı.
Edinilen bilgilere göre istihbarat ve güvenlik güçlerinin elinde yakın zamanda planlanmış ve gerçekleşecek somut bir saldırı eylem ile ilgili bilgi olmamasına rağmen, ülkede radikal İslamcı gruplara yönelik istihbarat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülke genelinde İslamcı radikal gruplara ait 100 hücrenin varlığından şüpheleniyor.
İstihbarat birimleri, ülkedeki İslamcı radikallerin 10 ile 80'er kişilik gruplardan oluştuğu bilgisine de sahip.
ŞİVELER ZORLUYOR
Öte yandan Alman istihbaratçıların işini en çok da teröristlerin şiveleri zorluyor. Özellikle Kafkas kökenli teröristlerin onlarca farklı şiveyi kullanmaları, istihbarat elemanlarının teröristlerin konuşmalarını ve yazışmalarını çözmede problemlere yol açıyor. Facebook ve Twitter gibi sosyal medyayı iletişim aracı olarak kullanmayan teröristler birbirleriyle ağırlıklı olarak telefon üzerinden haberleşiyorlar.
WHATSAPP ÜZERİNDEN İLETİŞİM KURUYORLAR
Ayrıca teröristlerin kullandığı iletişim araçları arasında WhatsApp ve mail de bulunuyor. Telefonları dinleyen ve konuşmaları kaydeden istihbaratçılar Çeçen ve Dağıstanlı teröristlerin çok sayıda farklı şivede konuşmaları nedeniyle tapeleri çözmekte zorluk çekiyor. Almanya'da örgütlenen teröristlerin kendilerine ait Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesapları da bulunuyor. Teröristler bunlar üzerinden propaganda yaparken, bu mecraları haberleşme aracı olarak kullanmaktan kaçınıyor.
300 SORUŞTURMA VE DAVA
Güvenilk birimlerinin yoğun çalışmaları radikallere yönelik soruşturma ve dava sayısını artırdı. Suriye ve Irak'taki terör gruplarıyla bağlantılı olan şüpheliler hakkında kasım ayı sonu itibariyle açılan soruşturma ve dava sayısı 300 olarak açıklanırken, bugün itibariyle bu dava ve soruşturma sayısı 350'ye yükseldi.
KİŞİSEL BİLGİLER DEPOLANSIN MI?
Ülkede kişisel bilgilerin depolanması ile ilgili tartışma da büyüyor. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), kişisel bilgilerin saklanmasına karşı çıkarken, hükümet ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nin eyalet başbakanları ise yasanın hazırlanıp yürürlüğe girmesinden yana olduklarını bir kez daha açıkladı.
CDU içinde güçlü isimlerin başında gelen Saarland Eyalet Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ile Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier kişisel bilgilerin saklanmasını sağlayacak yasanın derhal çıkarılmsını istiyor.