Almanya'da nükleer endişe

Güncelleme Tarihi:

Almanyada nükleer endişe
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2011 19:34

Alman bilimadamları da Almanya'daki nükleer santrallerin 1970'li yılların koşullarına göre inşa edildiğine dikkat çekerken, “Günümüzde bu santrallere üretim izni verilmezdi” dediler. Muhalfetteki SPD ve Yeşiller, bazı nükleer santrallerin derhal kapatılmasını istedi.

Haberin Devamı

Japonya'daki deprem felaketi sırasında bazı nükleer santrallerin zarar görmesi ve yapılan ölçümlerde radyasyon sızıntısı saptanması Almanya'da da “nükleer kavga”ya yol açtı.

Anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller, Almanya'daki ilk nesil nükleer santrallerin derhal kapatılması talebini yineledi. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Almanya'daki nükleer santrallerde de aynı tehlike ve tehdidin varolduğuna dikkat çekerken, eski santrallerin derhal, diğerlerinin de kademeli olarak en kısa zamanda kapatılmasını istedi.

POLİTİK SORUMSUZLUK
Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Jürgen Trittin de Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin nükleer santrallerin üretim süresini uzatılması “tam bir politik sorumsuzluk” olarak niteledi. SPD ile Yeşiller'in oluşturduğu koalisyon hükümetinin kendisinin Federal Çevre Bakanlığı döneminde Almanya'daki tüm nükleer santrallerin kademeli olarak 2021 yılına kadar kapatılmasını kararlaştırdığını, ancak şu andaki hükümetin bu kararı iptal ettiğini hatırlatan Trittin, Merkel hükümetine "Bu yanlıştan derhal vazgeçin” çağrısında bulundu.

MERKEL: DÖNÜM NOKTASI
Almanya Başbakanı Angela Merkel, nükleer enerjiden derhal feragat edilmesinin sözkonusu olmadığını belirtirken, ülkedeki tüm nükleer santrallerin güvenlik açısından gözden geçirileceğini yineledi. Japonya'daki felaketin tüm dünya için bir “dönüm noktası” olduğunu belirten Merkel, yeni enerji arayışının hızlandırılacağını da söyledi. Başbakan Merkel, nükleer enerji santrallerin bulunduğu eyaletlerin başbakanları ile nükleer enerji zirvesi gerçekleştireceğini duyurdu.

Koalisyon ortağı FDP Genel Başkanı ve Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, muhalefetin nükleer santrallerin derhal kapatılması önerisine tepki gösterdi. Westerwelle, Japonya'da meydana gelen felaketin Almanya'nın iç politikasında istismar edilmemesini istedi.

AB KOMİSYONU TOPLANIYOR
Japonya nükleer santrallerde meydana gelen radyasyon sızıntısı, Avrupa’yı alarma geçirdi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa’nın enerji sektöründen sorumlu bakanları ve sektörün ileri gelenlerini bir araya getirecek olan ‘acil’ toplantı gerçekleştirme kararı aldı. ‘Japonya’dan ders çıkarmak’ amaçlı olacağı bildirilen toplantı bugün yapılacak.

Bu arada, olası radyasyona karşı Almanya'da iyot haplarına talebin arttığı bildirildi. Verilen bilgiye göre, eczacılara başvuranlar Japonya'daki yakınlarına gönderilmek üzere söz konusu haptan almak istediklerini söylediler. Eczacılar ise, hava veya gıda maddelerindeki radyasyonlu iyotun guatr'da yoğunlaşmasını önleyen iyotlu hapların resmi makamların talimatı olmadığı sürece alınmamasını önerdi.

21 NÜKLEER SANTRAL
Almanya'da çoğu Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletlerinde olmak üzere şu anda dörtü devredışı olan toplam 21 nükleer santral bulunuyor. Bu santraller şunlardır: Gundremingen, Niederaichbach, Grafenheinfeld, Neckarwestheim, Karlsruhe, Philippsburg, Obrigheim, Biblis, Grosswelzheim, Kahl, Mühlheim-Kaerlich, Jülich, Emsland, Lingen, Gröhnde, Rheinsberg, Greifswald, Brockdorf, Brunsbüttel, Krümmel, Unterweser.

NÜKLEER UZMANI: 8 ATOM SANTRALİ KAPATILMALI
Otto-Huk-Atom Işını Enstitüsü uzmanlarından Edmund Lengelder, Almanya'daki atom santrallerin büyük bir bölümünün 70'lı yıllardaki güvenlik standardına göre inşa edildiğini söyledi. Bu nedenle aslında, Almanya'daki atom santrallerin hiçbiri, bugünkü standarda göre işletme rushatı alamayacağına işaret eden uzman, "Aslında, 8 santralin derhal kapatılması gerekiyor. Çünkü soğutma sistemindeki en ufak arıza, büyük kazalara yol açabilir" diyerek uyarıda bulundu.

Almanya'nın en eski atom santrali olan Hessen Eyaleti'nde bulunan Biblis yakınlarındaki "Block A"nın Federal Hükümetin, nükleer santrallerin işletme sürelerini uzatma planları çerçevesinde 2020 yılına kadar faal kalabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, Block A'yı çevreleyen beton kaplamanın çok ince olduğu ve üzerine bir uçağın düşmesi veya kasıtlı olarak düşürülmesi sonucu, güvenliği yeterli ölçüde sağlamayacak durumda olduğunu açıkladılar.

FRANSA: BİZİM SANTRALLER GÜVENLİ
Fransa Çevre Bakanı Nathalie Kosciusko-Morizet da, ülkesindeki atom santrallerin doğal afetlere karşı güvenli olduğunu belirterek, "Fransa'daki nükleer santralleri her 10 yılda bir genel bakımdan geçiriliyor. Örneğin Almanya sınırı yakınındaki Fessenheim Atom Santrali, 6,7 şiddetindeki depreme karşı dayanıklıdır" dedi.

Dünya genelinde 442 nükleer enerji santrali halihazırda üretim yaparken, 62'si inşaa ve 287'si planlama aşamasında bulunuyor. Almanya genelinde 17 nükleer santral enerji üretimi yaparken, Fransa, nükleer enerji santrali üretiminde dünyada ikinci sırada yer alıyor. 58 nükleer enerji santralinin faal olduğu, biri inşa biri de planlama aşamasında bulunduğu Fransa, toplam enerji ihtiyacını yüzde 80’ini bu santrallerden karşılıyor.

İngiltere'de ise 19 nükleer santrale ek olarak 10 santralin inşası planlanıyor. Belçika'da 7, Finlandiya'da 4 (bir santral inşa, iki tane de planlama aşamasında), Hollanda'da 1 (2 tane daha planlanıyor) nükleer enerji santrali faal durumda. Türkiye'de ise dört nükleer enetrji santralinin inşa edilmesi planlanıyor. 5 Nükleer santrale sahip olan İsviçre, son gelişmeler üzerine inşa etmeyi planladığı 5 santralin yapımını askıya aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!