Almanya'da 'Mavi Kart'lı çalışan sayısı 22 bine ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Mavi Kartlı çalışan sayısı 22 bine ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2015 00:00

İstihdam piyasasında kalifiye eleman açığını gidermek için üç yıl önce Mavi Kart (Blue Card) uygulamasını hayata geçiren Almanya'da, ülkeye Mavi Kart yoluyla gelenlerin sayısı 22 bine ulaştı. Buna karşılık Almanya'da her iki işletmeden birisi kalifiye eleman eksikliği çekiyor.

Haberin Devamı

Almanya, Amerika'daki uygulamaya benzer eğitimli göçü ülkesine çekebilmek için üç yıl önce Mavi Kart (Blue Card) uygulamasını hayata geçirdi. Mavi Kart ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışında yüksek öğrenim almış üçüncü ülke vatandaşları Almanya'da oturum ve çalışma imkanı elde ediyor.

Mavi Kart'a Almanya'da denkliği olan bir yüksek okuldan mezun olanlar ve aylık 4 bin 34 Euro brüt maaşla çalışacağına dair iş sözleşmesi olan yabancılar başvurabiliyor. Mühendislik, doktorluk ve bilgisayar/bilişim teknolojileri meslek gruplarından olanların ise aylık 3 bin 146 Euro brüt maaş almaları gerekiyor. Almanya'da üçüncü yılına giren Mavi Kart uygulamasıyla şu an 22 bin insanın çalıştığı belirtildi.

Almanya'ya Avrupa Birliği üyesi ülkelerden çalışmak için gelenlerin sayısının çok fazla olduğu, bu nedenle Mavi Kart’lı sayısının 22 bin olmasının bir başarı olduğunu söyleyen Alman Uyum ve Göç Vakıfları Konseyi Başkanı Prof. Dr. Christine Langenfeld, 'Mavi Kart, Almanya için bir başarıdır ve kalifiye işçi göçü politikasının önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Fakat buna karşılık Avrupa Birliği'nin kalifiye göçü AB'ye çekmek için Kanada, Avustralya ve Amerika ile rekabeti başarısız oldu. Çünkü birçok AB ülkesi Mavi Kart için yeteri kadar ulusal tanıtım çalışması yapmadı. 2015 Mart ayı itibariyle Almanya'ya gelen Mavi Kart'lı sayısı 22 bini geçti. Bazıları üçüncü yılın sonunda bu rakamı başarısızlık olarak görebilir. Fakat burada birçok AB ülkesindeki ekonomik kriz nedeniyle Almanya'ya göç eden AB üyesi ülke vatandaşlarını dikkate almak gerekiyor. Çünkü AB içinden Almanya'ya göç patlaması yaşandı ve bunun özel bir etkisi oldu’ dedi.

Haberin Devamı

Prof. Langenfeld, Alman şirketlerin kalifiye eleman ihtiyacının AB içinden karşılamasının mümkün olmadığını ve AB dışından göçe her zaman ihtiyaç olacağını söyledi.

HER İKİ ŞİRKETTEN BİRİSİ KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI YAŞIYOR

Almanya'da kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan şirket sayısı rekor seviyeye ulaştı. Her iki şirketten birisinin kalifiye çalışan bulamama sorunu olduğu ortaya çıktı. Şirketlerin yüzde 40'ı aradığı şartları taşıyan başvuru olmadığından şikayet ederken üçte birinin ise kalifiye eleman sorununu aşmak için herhangi bir konseptinin olmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Firmaların daha çok çalışma saatlerinde esnek olabilecek, motivasyonu yüksek, takım çalışmasına ayak uydurabilecek çalışan aradıkları belirtildi. Alman firmaların kalifiye elemanlara cazip olmak için yarım gün, esnek veya evden çalışma gibi modelleri yaygınlaştırmayı hedefledikleri ifade edildi.

SİYASİ PARTİLERİN GÜNDEMİ GÖÇ YASASI

Almanya'da demografik değişim ve iş piyasasındaki kalifiye eleman açığının giderek artması siyasi partilerin birinci derecede gündeminin Göç Yasası olmasını sağladı. Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokrat Parti, Almanya'nın göç ülkesi olarak kalifiye işçi göçünü ülkeye çekebilmek için modern bir göç yasasına ihtiyacı olduğunu beyan ederken, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) çekimser kalıyordu. Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'ya Göç Yasası çalışması yapılmasına yeşil ışık yakması, göçe karşı soğuk yaklaşan CDU’da önemli bir zihniyet değişikliği yaşandığı yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı

Önümüzdeki Eylül ayında yeni yasama yılına başlayacak olan Federal Parlamento'nun en önemli gündem maddelerinden birisinin Göç Yasası olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!