Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'daki Türk maden işçileri, 60'lı ve 70'li yıllarda Türkiye'den özel olarak seçilerek buraya getirildiler. Geldiklerinde Almancası olmayan ve yurtlara yerleştirilen işçileri buradaki yaşama entegre etmek için danışmanlar tutuldu.
Bunlardan bir tanesi de Konyalı Uğur Oran. Almanya'ya 1960'da gelen ve Saarland Eyaleti'nde yaşan ilk Türkler'den olan Oran bugün 69 yaşında ve emekli. Çevredeki Türklerin büyük saygı gösterdiği ve "Uğur ağabey" diye hitap ettiği Oran, Saarland'daki Türk maden işçilerinin hikayesini bizimle paylaştı. 1994'de emekliye ayrılan Oran, 23 Şubat'ta meydana gelen sarsıntı nedeniyle maden ocağını 2012 yılında kapatma planlarını da eleştirdi.
MACERAYA ATILDIM
Makine teknisyeni olarak İzmir'den mezun olduktan sonra bir maceraya atılarak 10 Aralık 1960'da Almanya'ya geldiğini söyleyen Uğur Oran "İlk olarak Baden bölgesine geldim. Daha sonra Saarbrücken yakınına. O zamanlar bu bölgede hemen hemen hiç Türk yoktu. Sokakta Türk görsem boynuna sarılabilirdim. O zamanlar Türk- Danış görevlisi olarak da çalıştım. Problem olunca firmalara gidiyordum. 1970'de taş kömürü madeni Türkiye'den işçi getirecek diye haber geldi. Madenin personel müdürü beni çağırdı. Ne yapmak lazım diye danıştı. Maden ocağında "Danışman" olarak çalışmamı istediler. Ben de kabul ettim. Bu işi burda ilk ben yaptım" dedi.
TAKIM ELBİSE KRAVATLA GELDİLER
İlk iş olarak maden polisinin "Madencilik kanunu"nu Türkçeye çevirdiğini söyleyen Uğur Oran "Daha sonra Türk işçilerin kalacağı yurtları hazırladık. 15 Eylül 1970'de ise 70 kişiden oluşan ilk Türk işçi kafilesi geldi. Takım elbise ve kravatla gelen Türk işçileri buraya yerleştirdim, onlarla ilgilendim. Madende çalışacak kişilerin maden kanununa göre belli şeyleri bilmesi gerekiyor. Bu nedenle işçilerin Almanca öğrenmesi için özel kurslar düzenlendi. Bir ay yer üstünde lisan kursu, maden teknolojisi kursu verildi. Eğitim ayağında da pratik yaptırıldı. Bu süre zarfında da maaş aldılar" diye konuştu.