Almanya'da Kurban Bayramı hazırlıkları tamam

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Kurban Bayramı hazırlıkları tamam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2013 12:04

Almanya genelinde bulunan camilerde ve kurbanların kesileceği mezbahanelerde Kurban Bayramı hazırlıkları tamamlandı.

Haberin Devamı

Berlin'deki Şehitlik Cami Başkanı Ender Çetin, AA muhabirine, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Şehitlik Camisi'nde bayram ve özel günlerde oluşan trafik sorununu çözmek için bu yıl yeni bir proje başlattıklarını söyledi.

Vatandaşları otobüslerle bayramda camiye taşıyacaklarını ifade eden Çetin, bu konuda hazırlıkların tamamlandığını belirterek, trafiği rahatlatmak için polis teşkilatı ile işbirliği de yapacaklarını kaydetti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin değişik ülkelerde vekalet yoluyla kurban kesimi yaptığına da işaret eden Çetin, kurban kesilen yerlere görevlilerin gittiğini, burada kurban kesiminin ve dağıtımının fotoğraflanacağını kaydetti.

Kurbanların şoklanmadan kesilmesi konusunda vatandaşların sıkıntı çektiğine vurgulayan Çetin, sorunun çözümü için Almanya'da dini cemaat statüsünü elde etmenin önemli olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

BİZ DE AYNI HAKLARI İSTİYORUZ
“Bu konuda din dersi bir sıkıntı oluyor. Kurban kesme olayı sıkıntı oluyor. Yahudiler ve Hristiyanlar gibi biz de aynı haklara sahip olmak istiyoruz. Kurban kesmeyi de dini bir hak olarak gördüğümüz için dini cemaat statüsünü ön şart olarak elde etmek istiyoruz ki bu hakkımız kolaylaşsın. Şokla kesmek konusunda belki fetvalar, cevazlar olabilir. Ancak biz bunu daha da kolaylaştırmak istiyoruz ki vicdanen insanlar rahat olsun.”

Berlin Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşe Yardımcısı ve Şehitlik Cami İmamı Müfit Sevinç de kurban ibadetinin, merhameti ve şefkati Allah'a sunma çabasının bir sonucu olduğunu belirtti.

ÜÇTE BİRİNİ DAĞITIN
Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin Diyanet Vakfı ile vekaleten kurban kesimi gerçekleştirdiğine dikkati çeken Sevinç, dünyanın çeşitli yerlerinden kurban kesildikten sonra vekaletle kurban kestiren şahsın arandığını ve bilgi verildiğini kaydetti.

Kurbanın bir kısmının dağıtılması gerektiğine işaret eden Sevinç, “Bölgemizde yaşayan bütün din kardeşlerimizin kurbanlarını kestikleri takdirde üçte bir kısmını gayrimüslimlere dağıtmalarını teşvik ediyoruz. Bunun yanında ihtiyaç sahiplerine de dağıtılması konusunda gayret göstermelerini dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Sevinç, Almanya yasalarına göre kurbanlık hayvanın şoklandıktan sonra kesilmesi gerektiğini hatırlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın söz konusu şoklama ile ilgili fetvasının bilindiğine işaret eden Sevinç, “Şoklamayla yapılan kesim kesinlikle caizdir ve helaldir. Ancak ölmemesi murdar olmaması gerekir. Şoklamanın hemen akabinde kesim gerçekleşiyorsa hemen ardına rahatlıkla kesilen kurbanı yiyebilirler. Bunda bir problem yok” ifadesini kullandı.

BURADA KESTİREBİLSEYDİK İYİYDİ
Almanya'da yaşayan Azeri Muhtar Aliyev de Almanya'da kurban kesmeye imkan sunulduğu zaman kendisinin de kurbanı kesmek istediğini belirterek, “Kesmediğim için vekaletle kestireceğim. Kurbanımızı burada kestirebilsek güzel olurdu ama şoklama olmadan izin vermiyorlar” dedi.

Aliyev, her bayram torunlarının geldiğini ve elini öptüğünü, kendisinin de yaş olarak büyük olan patronun yanına giderek bayramını kutladığını kaydetti.

Haberin Devamı

FETVAYA RAĞMEN ŞOKLU KESİM SIKINTILI
Almanya'daki Türklerden Metin Kurt da eski bayramların artık yaşanmadığını belirterek, “Eskiden bayramlar dendiği zaman çoluk çocuk sevilir. Çocuğumuz alıp büyükleri ziyaret edip, ellerini öperdik. Ama artık Almanya'da öyle bir bayram görmüyoruz. Kurbanımızı bile şoklu kesim yüzünden burada kesemiyoruz. Fetva olsa da şoklu kesim rahatsız ediyor” diye konuştu.

SİPARİŞLER VERİLDİ
Berlin'de 20 yıldan beri kasaplık yapan Erzurumlu Haydar Çıkan, vatandaşların Kurban Bayramı'ndan yaklaşık 10 gün önce kurban siparişlerini verdiklerini, genelde bayramın ikinci günü kurbanları teslim ettiklerini söyledi.

Şokla kurban kesiminin Müslümanları rahatsız ettiğini vurgulayan Çıkan, bu nedenle Müslümanların genelde vekalet sistemi ile kurbanlarını Türkiye ya da Afrika ülkelerinde kestirdiğini dile getirdi.

Gurbette bayramın Türkiye'deki olmadığını ancak kendilerinin mümkün olduğunca bayramı yaşamaya çalıştığını anlatan Çıkan, bayram namazından sonra işyerine geldiğini ve müşterilere şeker ve lokum ikram ettiğini kaydetti.

Bu arada, Almanya genelinde Müslümanlara ait birçok mezbahanede bayram hazırlıklarının tamamlandığı, kesimlerin veteriner hekim kontrolünde hayvanın şoklandıktan sonra yapılacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!