Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da hükümetin önünü haftalardır tıkayan mülteci kavgası kağıt üzerinde aşıldı. CDU/CSU’nun uzun ve sert kavgalarından sonra üzerinde uzlaşmaya vardığı mülteci paketine koalisyon ortağı SPD’de onay verdi. Mülteci paketi, yasal olmayan göçü önlemeyi, mülteci politikasını sertleştirmeyi öngörüyor. Buna ek olarak bu yıl içinde bir göç yasası hazırlanarak, bakanlar kuruluna getirilecek.
HANGİ MADDELER VAR?
* Başlangıçta ‘mülteci transit merkezleri’ denilen kavram, SPD karşı çıktığı için kaldırıldı. Yerine ‘polis tesislerinde transit işlem’ adı verildi.
* Burada mültecinin başka Avrupa ülkesinde kaydı olup olmadığı araştırılacak.
* Bu uygulama, sadece Almanya’nın Avusturya sınırında geçerli.
* Araştırma işlemi 48 saat içinde tamamlanacak. Mülteciler böylece en fazla iki gece polis tesisinde geçirecek.
* Başka Avrupa ülkesinde kaydı tespit edilen mülteci, yetkili ülkeye geri gönderilecek.
* Geri gönderme işlemi için mültecilerin yoğun olarak geldiği İtalya ve Yunanistan’la ikili geri kabul anlaşması yapılacak.
* İkili anlaşma olmadan sınır dışı işlemi uygulamaya konulmayacak.
* Almanya’nın Avusturya dışındaki başka sınırlarında ülkeye kaçak giriş yapan mültecileri yakalamak için sınırdan 30 km içeride yoğun kontroller yapılacak. Bu sınırlardan giren mültecilerin hangi Avrupa ülkesinde kaydı bulunduğu incelenecek. Bu araştırmanın ise en fazla 3 ay sürmesi bekleniyor.
PEKİ SORUN NEREDE?
Koalisyon ortaklarının mülteci paketi, Avusturya üzerinden yasadışı yollardan Almanya’ya giren mültecilerin geldikleri Yunanistan, İtalya ya da Macaristan gibi ülkelere geri gönderilebilmesi için bu ülkelerle ikili geri kabul anlaşmasını şart koşuyor. Avusturya bu mültecileri kabul etmeyeceğini başlangıçta vurguladı. Ne İtalya ne de Macaristan böyle bir geri kabul anlaşmasına yanaşmıyor. Macaristan, kaçak yolla ülkeye giren mültecileri kayıt altına alıyor. Ama bu mültecilerin Yunanistan üzerinden geldiğini, Yunanistan’ın kayıt yapmadan bıraktığını, bu nedenle ilk derecede kendisinin değil, Yunanistan’ın bu mültecilerden sorumlu olduğunu savunarak, “Ben kesinlikle geri almam” diyor. Perşembe günü Berlin’de Başbakan Merkel’le görüşen Macaristan Başbakanı Victor Orban bunu açık açık söyledi.
Yasa dışı yoldan Almanya’ya gelen mültecileri sınırdan geri çevirme paketi üzerinde direten Almanya İçişleri Bakanı Seehofer ise şimdi İtalya ve Yunanistan’ı ikili anlaşma için ikna etmek zorunda. Seehofer’in kendisi de bu konuda karamsar. Almanya, ikili anlaşma olmadan da mültecileri sınırdan geri çeviremeyecek.